The Rusty House by Sandy Rendel

Lewitujący The Rusty House

Budynek stanął w miejscu zaniedbanego warsztatu, który powstał na działce z pozwoleniem na zabudowę, a wcześniej funkcjonował jako przystań dla funkcjonującego z tyłu kamieniołomu. Dom stoi w ważnym miejscu dla miasteczka, znajdując się właściwie u jego wrót. Miejscowe władze odpowiadające za lokalne plany budowlane chciały, by budynek stał się charakterystycznym obiektem dla miasteczka i z tego względu pozwoliły na śmiały, oryginalny projekt. Jest to bowiem pierwszy budynek, jaki widzi się zbliżając się drogą A26, jak również od strony rzeki i pobliskiego wzgórza Cliffe Hill.

Przeszklona elewacja The Rusty House

Współczesny, nowo wybudowany dom powstał na starym kamieniołomie z bezramowymi przeszkleniami strukturalnymi, wykorzystując jego położenie nad rzeką w Lewes. Dokładna lokalizacja The Rusty House znajduje się nad brzegiem rzeki Ouse, w Parku Narodowym South Downs. Historia tego projektu domu i instalacji szkła strukturalnego szczegółowo opisano w popularnym programie – Grand Designs.

Śmiały projekt architektoniczny autorstwa Sandy Rendel obejmował duże przeszklone elewacje na dolnym piętrze. To wszystko w połączeniu z niekonwencjonalną okładziną budynku z zardzewiałej stali na górnym piętrze i dachach. Kontrast zardzewiałej stali z pełnymi szklanymi ścianami poniżej tworzy iluzję, że górne piętra unoszą się w powietrzu.

Dom stoi na długiej, wąskiej działce nad samą rzeką. Jego elewacja ze stali Corten o podwyższonej odporności na warunki atmosferyczne wyróżnia się już z daleka, kontrastując ze znajdującymi się w tle białymi klifami. Budynek z pięcioma sypialniami wyrasta w zasadzie z surowego, betonowego nabrzeża rzeki. Dzięki temu ma zagwarantowane piękne widoki na wodę od południa i zachodu oraz na ciągnące się dalej tereny zalewowe. Skała Cliffe Hill w kolorze białej kredy wznosi się wysoko ponad budynek, stanowiąc dla niego wyjątkowe tło.

Wnętrze i zewnętrze

Główna część domu ma dwa piętra oraz asymetryczny, dwuspadowy dach, który został przełamany. Wszystko po to, by wizualnie zmniejszyć bryłę budynku, nawiązując jednocześnie do konturów znajdującego się za nim klifu. Organizacja wnętrza jest prosta i skupia się na kluczowych dla tego miejsca widoków. Projekt zapewnia też zadaszony taras w części południowej oraz osłonięty dziedziniec od strony wejścia, który jest rodzajem „buforu” dla dźwięków dochodzących od strony biegnącej tuż obok ulicy. Prostą formę budynku podkreśla jeszcze prosta paleta materiałów wykończeniowych, które starannie wybrano, by nadać całości wrażenie solidności. Dom ma się też dopasowywać do swego otoczenia, zmieniając się pod wpływem warunków atmosferycznych. Stal Corten, która pokrywa dach oraz piętro konstrukcji będzie zmieniać się wraz z upływem czasu, nabierając uderzająco ochrowej, niejednostajnej barwy.

Szkło, szkło, szkło

Kluczowym punktem tego śmiałego projektu jest bezramowe przeszklenie strukturalne i minimalnie obramowane przesuwane drzwi otaczające posiadłość, z których roztacza się widok na rzekę w obu kierunkach. Ich minimalna 21-milimetrowa rama łączy się następnie z podłogą ze szkła strukturalnego wyściełającą część mieszkalną na niższym piętrze. W budowie nowoczesnej STODOŁY wykorzystano proste materiały budowlane, takie jak beton, szkło i stal kortenową. Wykorzystanie tych budulców sprawia, że współczesny budynek może elegancko wkomponować się w otoczenie. Niewiele działek ma możliwość wykorzystania przeszkleń na tak dużej przestrzeni elewacji ze względów bezpieczeństwa. Zabieg ten był jednak kluczowy nie tylko dla ekstrawagancji projektu, ale i wprowadzenie zewnętrza do środka The Rusty House.

Dom ma powierzchnię 272 metrów kwadratowych i wchodzi się do niego przez niewielki dziedziniec i przedpokój. Stąd wnętrze otwiera się coraz bardziej, aż w końcu przeszklona ściana od podłogi aż po sufit odsłania niezwykły widok na rzekę i znajdujący się dalej rezerwat przyrody. Dominujący materiał w tym wnętrzu to drewniane obicie ścian oraz piękne, drewniane meble. Podłogę na parterze wyłożono szarymi płytami lastriko, które ciągną się także za szklaną ścianą.

Lokalizacja: Lewes, East Sussex, Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne