Twin Peaks Residence

Projekt „Twin Peaks Residence” to efekt renowacji przeprowadzonej w San Francisco przez firmę Feldman Architecture.

Nowa rezydencja jest bezpośrednim odzwierciedleniem stylu życia swych nowych mieszkańców – aktywnej pary trzydziestolatków, którzy pasjonują się jogą i podróżami. Klientów i architektów zainspirował trudny, pochyły teren działki oraz bujny ogród, który otaczał stary dom. Razem postanowili przenieść posiadłość w bardziej współczesne czasy, otwierając zamknięte wnętrza na głównym poziomie domu, tworząc fizyczne i wizualne połączenia między przestrzeniami wewnętrznymi oraz pięknym, przestronnym ogrodem, który znajduje się z tyłu domu.

Dawny dom miał niewłaściwą orientację przestrzeni, był ciemny i ciasny, a trzy poziomy budynku łączyła nudna klatka schodowa. W nowym projekcie każdy kąt rezydencji jest wypełniony światłem, a wnętrza są wygodne, łatwo dostępne, nowoczesne oraz przede wszystkim piękne. Właściciele z pomocą architektów stworzyli miejsce, które idealnie pasuje do ich zainteresowań, stając się „domem”, do którego zawsze chcą wracać po każdej, nawet najbardziej egzotycznej podróży.

Architekci zachowali dawną konstrukcję domu, podkreślając ją odsłoniętymi belkami, wysokimi sufitami oraz elementami japońskiej architektury. Jasna, szara barwa łączy wszystko w całość, a spójność podkreślają jeszcze detale i wysokiej jakości materiały, które dodają wnętrzu wyjątkowego uroku. Pod wysokim sufitem i dużymi oknami dachowymi urządzono przytulny kącik do czytania z bezpośrednim wyjściem na nowy taras dachowy, z którego rozciąga się zapierający dech w piersiach widok na Golden Gate.

Do sypialni głównej wchodzi się przez pomieszczenie przeznaczone do jogi, a wyjść z niej można bezpośrednio do ogrodu znajdującego się z tyłu domu. Przestrzenie płynnie przechodzą jedna w drugą, umożliwiając wygodny „spacer” po zboczu działki. Klatkę schodową oddzielono ekranem z drewnianych listewek, które wprowadzają też dodatkową prywatność, ale pozwalają przenikać światłu w głębiej położone miejsca domu. Idąc po schodach, można podziwiać różne miejsca ogrodu, dostrzegając jego delikatne podziały, ale doceniając jego pełen urok dopiero po wyjściu na najwyższe piętro budynku.

Delikatna, minimalistyczna paleta barw podkreśla piękne otoczenie domu, pozwalając też dostrzec wyróżniające się elementy wnętrza. Wzrok przyciąga niebieska, aksamitna sofa, obite skórą hokery, starannie dobrane gałki w drzwiach oraz kolekcja unikatowych rzeźb, które klienci sami wybrali podczas podróży do Kopenhagi. To właśnie zaangażowanie klientów sprawiło, że projekt ma intymny i wyróżniający się charakter. Ten dom nie jest nudny i banalny właśnie dlatego, że klienci byli zaangażowani i gotowi podjąć pewne ryzyko.

Lokalizacja: w San Francisco, USA
Tekst: nowoczesna STOODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne