Ventolera Retreat

Urugwajski Ventolera Retreat

Ventolera Retreat to nowoczesny drewniany domek położony w Villa Serrana w Urugwaju, zaprojektowany w 2021 roku przez studio architektoniczne TATŪ Arquitectura.

Ventolera Retreat górujący nad wąwozem

Swoją nazwę Ventolera Retreat zawdzięcza enklawie, położonej w najwyższym miejscu głębokiego wąwozu. Schron wystawiono na generowany i nadający mu nazwę korytarz wiatru. W tym przypadku lokalizacja bryły sprawia, że architekci wykorzystują ten warunek jako okazję projektu do zbudowania bliskiego związku z krajobrazem.

Z jednej strony projekt zlokalizowano na obszarze zdominowanym przez strome zbocze, w którym dominują charakterystyczne dla tego obszaru wychodnie skalne. Ta cecha topografii doprowadziła do decyzji o oddzieleniu i ulokowaniu Ventolera Retreat nad poziomą płaszczyzną, która oddziela go od terenu. W ten sposób główną przestrzeń wewnętrzną zwrócono w stronę krajobrazu. Dzięki przeszkleniom to duży punkt widokowy, rzutujący na horyzont gór. W ten sposób krajobraz górski jawi się jako panoramiczne doświadczenie.

Dialog nawiązany z topografią nabiera dwóch różnych przejawów. W ciągu dnia Ventolera Retreat zakamuflowano odbiciami z głównego okna, nadając wnętrzu prywatności i przejrzystości. Natomiast w nocy relacja ta jest odwrócona. Generowany jest efekt podświetlonej ramy, który wzbogaca wnętrze projektu i staje się latarnią w krajobrazie urugwajskiej społeczności.

Przestrzeń

W układzie wnętrz dominuje blok zawierający wszystkie pomieszczenia i funkcje niezbędne do życia (kuchnia, łazienki, magazyn, zaplecze itp.) oddzielający główną przestrzeń socjalną od prywatnej części sypialnej. W głównej części mieszkalnej wybrano strategię hierarchizacji kubatury w stosunku do przedłużenia planu piętra, z podwójną wysokością, która potęguje wrażenie projekcji w kierunku krajobrazu w bardziej zdecydowany sposób.

Lokalizacja: Villa Serrana, Urugwaj
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne