Alpine BARN

Firma architektoniczna OFIS z Lublany ukończyła piękny projekt transformacji starej STODOŁY, tworząc budynek, który chyba na każdym robi duże wrażenie.

Tradycyjną, opuszczoną STODOŁĘ znajdującą się w słoweńskiej wsi przemieniono w wygodny dom dla rodziny, nie naruszając przy tym wyglądu oryginalnej fasady, a tworząc nową wewnętrzną, drewnianą „skorupę” dla budynku. Istniejący tu wcześniej, stary podjazd prowadzi do drewnianego tarasu. Znajdujący się tu kiedyś zewnętrzny schowek został przekształcony w niezwykłą werandę z widokiem na Alpy. Wewnętrzna skorupa budynku zawiera podłogi, ściany i meble wykonane z drewna świerkowego. Znajduje się tam przestrzeń dzienna, jadalnia i podniesiona sypialnia. Dodatkowe przestrzenie, takie jak garderoba, łazienki, sauna, kominek i kuchnia znalazły się w tzw. części usługowej przesuniętej na bok za ścianą, którą tworzą pionowe deski.

Lokalizacja: Słowenia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne