BARN Rijswijk

Firma Workshop Architecten stworzyła dom – STODOŁĘ z czernionego drewna dla klientów mieszkających na farmie w Holandii. Budynek podzielony jest na osobną część mieszkalną dla ludzi i dla zwierząt.
Projekt został nazwany „BARN Rijswijk”, a jego otoczenie to liczące około stu lat drzewa owocowe rosnące na 4,5-hektarowej posiadłości – farmie Rottenburg w gminie Rijswijk, leżącej w zachodniej części Holandii. 

Właściciele poprosili architektów firmy Workshop Architecten z Amsterdamu, by zastąpili zniszczoną STODOŁĘ z lat 60-tych bardziej nowoczesnym budynkiem, który mógłby służyć jako przestrzeń magazynowa, ale też schronienie dla owiec i ludzi.

„Nowa STODOŁA pasuje zarówno do krajobrazu, jak i innych historycznych budynków znajdujących się na posiadłości” – piszą architekci.
Długie deski z daglezji zielonej, które pokrywają ściany i dwuspadowy dach, barwione są na czarno, podczas gdy drewno wewnątrz pozostawiono w jego naturalnym kolorze, tworząc kontrastowy efekt.

Konstrukcja podzielona jest na trzy rejony: mieszkanie, STODOŁĘ oraz strefę pośrednią ze ścianami z listew. To pomieszczenie robi się bardziej widowiskowe w nocy, kiedy sztuczne światło przebija na zewnątrz i doświetla bliskie otoczenie.

Okna umieszczone w czarnych ścianach są zaakcentowane przez surowe, drewniane ramy i otwierają one dom na ogród i na podwórze. Wnętrze mieszkalne jest jasne, ściany są białe, a podłoga na parterze została wykończona jasnoszarymi płytami. Na antresolę, na której znajduje się m.in. drewniany stół jadalniany, wchodzi się po prostych, drewnianych schodach.

Lokalizacja: Rijswijk , Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne