Cabin Ulvik

Cabin Ulvik

nowoczesna STODOŁA w miasteczku Ulvik w zachodniej Norwegii stanowi hołd dla przydrożnej architektury wiejskiej. Co wiemy o 142m2 Cabin Ulvik?

Inspiracja dla Cabin Ulvik

Ważnymi źródłami inspiracji dla Cabin Ulvik były prace Rudolfa Olgiatiego w połączeniu z mieszanką wernakularnej architektury i historycznych zasad projektowania. W fuzji z romantycznymi obrazami nacjonalistycznymi Hansa Gude’a. Te ostatnie zarówno w sposób bezpośredni, krajobrazowy, jak i bardziej abstrakcyjny wpisują się w tradycję projektowania jako metody powolnego i stałego postępu.

Jesienią ściany w kolorze ochry są czystym kamuflażem w lesie osikowym. Długie linie kamiennych ścian otaczającego krajobrazu spotykają się i przerywają osłaniającą południową ścianą budynku. Ten sposób wykonania dodatkowej grubej i ochronnej ściany przed dominującym wiatrem i deszczem jest typowy dla tego obszaru. Pochyła belka na przeciwległej ścianie szczytowej zapewnia budynkowi wsparcie w tym samym kierunku. Tym samym dodatkowo podkreśla definiujące warunki pogodowe. Ten ostatni element jest podwójnie funkcjonalny, ponieważ przytrzymuje również rurę drenażową z dachu.

Cabin Ulvik wraz z przybudówką ma kompozycję tradycyjnego drobnego gospodarstwa rolnego połączonego drogą dojazdową. STODOŁA jest połączeniem tradycyjnego domu na farmie, zwykle pomalowanego na biało, i STODOŁY zwykle pomalowanej na ciepłą czerwień. Domki wprowadzono na ten teren w połowie XX wieku jako rekreacja dla wyższej klasy średniej. Miały funkcjonować gdzieś pomiędzy komfortem domu a szorstką stodołą. Ten stan pośredni można również prześledzić w kompozycji elewacji tego budynku, z niektórymi cechami powszechnie spotykanymi w stodołach, a innymi w domach.

Technikalia

Wskazując na niejednoznaczny charakter budynku, fasada zwrócona w stronę fiordu jest zarówno reprezentacyjna, jak i plebejska. Gzyms nad głównymi drzwiami podniesiono do parapetu, aby zasygnalizować wejście i dostojeństwo. Podczas gdy okap nad dużym oknem sprawia wrażenie dyskretnego (jak również zapewnia schronienie dla okna).

Bardziej subtelny betonowy łuk wewnątrz szklanej elewacji równoważy skośną belkę na zewnątrz, ale kontrastując z agresywnością drewnianej belki, łuk wycofano w kształcie i charakterze, aby zapewnić miejsce na drzwi. Jeśli chodzi o kompozycję, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, Cabin Ulvik jest raczej zestawieniem zwykłych elementów niż pokazem tego, co unikatowe. Bardziej przemyślane wykorzystanie gotowych przedmiotów niż rozwiązań szytych na miarę, choć nawet w tym nie czystych

Lokalizacja: Ulvik, Norwegia
Tekst: nowoczesna STDOOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne