Całoroczny pawilon

Ta podmiejska działka leży na pograniczu miasta Waszyngton w Stanach Zjednoczonych, a jej ogromną zaletą jest bliskie sąsiedztwo lasu. Na działce stoi nowoczesny dom, który otaczają stare drzewa i starannie pielęgnowany ogród. W tylnej części ogrodu, za istniejącym wcześniej domem, powstał nowy basen oraz kamienne mury i tarasy, które wchodzą w dialog z domem i postawionym właśnie pawilonem ogrodowym. Powstały nowe ścieżki oraz dosadzono też nowe drzewa, które wzmacniają geometrię całego projektu. 

Nowy pawilon powstał z myślą o całorocznym użytkowaniu. Został strategicznie ulokowany, by stanowić granicę między ukształtowanym ludzką ręką krajobrazem a sąsiadującym z nim lasem. Niski, dwuspadowy dach unosi się nad obłożoną łupkiem ścianą i przylegającą do niego mahoniową konstrukcją. Przestrzeń pawilonu zamyka pięć szklanych drzwi wraz z przeszklonymi ścianami, tworząc miejsce, które otwiera się na otaczającą je przestrzeń ogrodu, basen i zaczynający się tuż obok las. Drzwi otwierają się łącząc wnętrze pawilonu z otoczeniem przez większą część roku, a duży kominek Rumford oraz podgrzewane podłogi zapewniają ciepły, przytulny kąt w okresie zimowym.

W środku znajduje się kuchnia ze stali nierdzewnej z miejscem do siedzenia oraz częścią wypoczynkową, którą zorganizowano przy kominku. Podłogi z kamienia o odcieniu niebieskim oraz ściany z mahoniu i sufity z daglezji zielonej tworzą ciepłą, naturalną przestrzeń.

Nowy pawilon ma zapewniać osłonę na wypadek kiepskiej pogody, pozwalając jednocześnie cieszyć się zarówno pięknem ogrodu, jak i jego naturalnym otoczeniem.
 
Lokalizacja: okolice Waszyngtonu, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne