Casa Rapel

Ten projekt zakładał budowę letniego domu, który stanąć miał w wiejskim rejonie w pobliżu jeziora Rapel w środkowej części Chile. Najważniejszą cechą charakterystyczną tego miejsca, która miała wpływ na projekt, był niezwykły upał, jaki panuje tu w lecie, kiedy dom ma być najczęściej wykorzystywany. Architekci firmy 2DM odpowiedzieli na ten warunek w dwojaki sposób – jedna strategia opierała się na zacienieniach, a druga na odpowiedniej wentylacji.

Dom został zaprojektowany jako budynek, który jest w stanie sam wygenerować dla siebie cień, dzięki przedłużonym fragmentom dachu. Konstrukcja przypomina magazyn, dzięki czemu dom ma odpowiednią wysokość, by odsunąć masę gorącego powietrza i odświeżyć je skuteczną wentylacją. Dach ma drewniane obicie, które osłania i mikrowentyluje położoną niżej blachę.
Wnętrze przyjmuje minimalną ilość bezpośredniego nasłonecznienia, dzięki czemu w pomieszczeniach jest chłodniej, a mieszkańcy mogą łatwiej schłodzić przestrzeń.
Architekci zaplanowali dom tak, by odsunąć kuchnię, która jest centrum dziennego życia, od pomieszczeń bardziej prywatnych, czyli sypialni. Dla kuchni zostało zaprojektowane jej własne skrzydło. W ten sposób mieszkańcy mogą odpocząć, a dom wydłużył swą powierzchnię. Długa konstrukcja ułatwia też przewietrzenie wnętrza.

Lokalizcja: Chile
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne