CG House

W małym miasteczku Arrifana, na zachodnim wybrzeżu Algarve w Portugalii, stoi dom, który unosi się nad ulicą, otwierając się na ciągnące się za nim pola. Miejsce to definiują duże drzewa oraz różna, wciąż zmieniająca się paleta barw, która zależy nie tylko od pory dnia, ale też pory roku.

Projekt „CG House” został stworzony przez firmę Pedro Henrique Arquiteto, a dom ma powierzchnię blisko 420 m2. To zestaw różnych konstrukcji, które zorganizowano tak, by wychodziły w różnych kierunkach – w poszukiwaniu najlepszych relacji między sobą oraz swym otoczeniem. Cały dom ma jednak wyraźnie zdefiniowany charakter i archetyp, a poszczególne jego element dzielą przestrzeń na wspólną i prywatną, oddzielając sypialnie od kuchni i salonów.

Kontrast, który architekci stworzyli między surową, betonową fasadą a wnętrzem domu wywołuje wrażenie wyraźnej intymności, kiedy przebywa się w środku przytulnych i jasnych pomieszczeń. nowoczesna STODOŁA łączy się z otaczającą go przyrodą dzięki różnym patiom, świetlikom i schodom.

Przestrzeń wspólna domu wychodzi wręcz na zewnątrz oraz na poziom wyższy budynku, tworząc różnorodność przestrzeni dziennych oraz umożliwiając bliskość domownikom w różnych miejscach. Z drugiej jednak strony, część prywatna ukrywa osłoniętą przestrzeń zewnętrzną, która zapewnia prywatność także na świeżym powietrzu, jednocześnie zalewając wnętrze naturalnym światłem.
Architekci wykorzystali prostotę otoczenia przenosząc ją na projekt, dzięki czemu jeszcze bardziej wzmocnili więzy budynku i samych mieszkańców z otaczającą ich przyrodą.

Lokalizacja: Portugalia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne