Court Farm BARN

Court Farm znajduje się w dolinie Langridge, w pobliżu miasta Bath w Anglii – w miejscu, które słynie z pięknej przyrody i jest częścią „pasa zieleni” dla miast Bath i Bristol. Farma składa się z kilku zabudowań o różnych charakterze, wieku i jakości. W samym jej centrum stoją jednak budynki o znaczeniu zabytkowym – to XV-wieczny dom oraz XVII-wieczna STODOŁA, służąca niegdyś do młocki. STODOŁA, która od lat była bezużyteczna, była wyjątkowo zaniedbana i zniszczona. 

W ramach projektu konstrukcja STODOŁY została przekształcona tak, by mogła pełnić funkcje dodatkowe dla głównego domu, mieszcząc WC i prysznic, biuro (które może być używane również jako tymczasowy pokój dla gości) oraz aneks kuchenny na parterze, z dwiema sypialniami i łazienką na antresoli. Nowe funkcje zostały ukształtowane na bazie białych, wolnostojących, drewnianych „pudełek”.

Nowe ściany w odremontowanej STODOLE są wykonane z pomalowanego gipsu, a podłoga na górze została zrobiona z desek. „Przypadkowo” poukładane kamienne płyty na podłodze na parterze ciągną się przez całą długość STODOŁY. Wewnętrzna strona nowego dachu wykończona została płytami gipsowymi, które podkreślają nowe elementy. Stare, kamienne ściany zostały gruntownie odnowione i pozostały od środka odsłonięte, przypominając o dawnym charakterze tego budynku. Od zachodu kamienne ściany zostały jednak ukryte, by poprawić wydajność energetyczną całego budynku.

Na zewnątrz architekci zachowali pierwotny, rolniczy charakter STODOŁY. Stary dach tego budynku został usunięty jeszcze w pierwszej połowie ubiegłego wieku, więc konstrukcję przykryła stalowa rama.
Piec opalany drewnem, który znajduje się w sąsiednim budynku zapewnia ciepłą wodę na całej farmie oraz podłączony jest do systemu ogrzewania podłogowego, jaki umieszczono w podłodze STODOŁY. W ten sposób udało się wprowadzić nowoczesne rozwiązania, nie naruszając wizualnie zabytkowego charakteru tego miejsca. Nowe okna i przeszklone drzwi mają cienkie, stalowe element futryny i osadzone są głęboko w murach, by zminimalizować ich wpływ na cały projekt oraz ograniczyć odbijanie się światła. Od strony północnej w nowym dachu wstawiono dodatkowy świetlik.
Cały projekt zakładał zachowanie budynku o znaczeniu historycznym dla miejscowego krajobrazu, nadając mu jednocześnie zupełnie nowe funkcje.

Lokalizacja: okolice Bath, Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne