Dach w kształcie zęba piły

Stara stodoła w angielskim Suffolk stała się oryginalnym lokalem typu „Bed & Breakfast”. Dach w kształcie zęba piły nadaje formę poszczególnym sypialniom.
Budynek o nazwie  „The Five Acre Barn” to miejsce z pokojami do wynajęcia, znajdujące się między nabrzeżnymi miastami Suffolk – Aldeburgh i Thropness – we wschodniej Anglii. 

Właściciele tej posesji mieszkali wcześniej w południowo-wschodniej części Londynu zwanej Peckham, ale sprzedali swój dom postanawiając rozpocząć nowe życie na wsi. Kiedy para znalazła starą stodołę, zleciła firmie Blee Halligan Architects przebudowanie jej tak, by tworzyła miejsce, w którym będą mogli nie tylko zamieszkać, ale też na nim zarabiać wynajmując pokoje.
„Opis klienta zakładał gruntowny remont wnętrza istniejącej już stodoły, która miała mieścić wspólną przestrzeń, otwartą kuchnię oraz pomieszczenia właścicieli” – informują przedstawiciele firmy, która ma biura w Londynie i na Wyspach Karaibskich. „Rezultat końcowy zamienia zbiór zwykłych budynków w prostą architekturę współczesną, która pasuje do scenerii starego ogrodu. Projekt to również efekt miłości naszych klientów do tego miejsca, którzy sporą część prac wykonali samodzielnie.”
W latach 70-tych stodoła została powiększona o przybudówkę, którą właściciele chcieli zupełnie rozebrać, ponieważ po latach była w stanie opłakanym. Architekci zastąpili tę część budynku nowym skrzydłem, które zawiera pięć pokoi gościnnych z łazienkami. Każda z tych sypialni mieści się pod osobnym szczytem dachu o kształcie zęba piły i ma podwójnej wysokości salon, który na górze ma antresolę z miejscami do spania. Na antresole wchodzi się po schodach, które zostały zrobione na zamówienie, a które – ze względu na oszczędność miejsca – mieszczą biurko, półki i szafki.
Piąta sypialnia jest oddzielona od reszty przybudówki i wchodzi się do niej osobnym przejściem, w którym znajduje się również garderoba i łazienka. Ta ostatnia sypialnia jest największa i ma sufit na wysokości 6 metrów. Każdy z pokoi ma szklane drzwi, a umieszczone w dachu świetliki wpuszczają do wnętrza dodatkowe naturalne światło.
Elewacja całego budynku została wykonana z cedrowego gontu, który z czasem będzie zmieniał swój kolor jeszcze bardziej dopasowując się do swego otoczenia.
Goście, którzy chcą przejść do starej stodoły, muszą przejść przez przejście obite barwionym na czarno drewnem. Stary budynek został odnowiony tak, by mógł tworzyć idealny dom dla swych właścicieli, zapewniając im też wszystkie potrzebne funkcje. Architekci zachowali istniejącą konstrukcję, naprawiając starą cegłę i dachówkę.

Lokalizacja: okolice Thropness, Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne