Deckhouse

Inspirowany akcentami morskimi dom nad jeziorem w Vermont

Deckhouse to inspirowany akcentami morskimi dom nad jeziorem w amerykańskim stanie Vermont. Projekt opracowali architekci firmy Birdseye.

Budynek to całoroczna rezydencja dopasowana do swego naturalnego otoczenia, czyli wody i skał. Architekci wykorzystali zalety krajobrazu, tworząc duże, przestronne miejsca, w których można spędzać czas na zewnątrz, ciesząc się widokami i urokami otoczenia. W tym celu powstał właśnie lekko uniesiony taras zewnętrzny, taras na dachu z jacuzzi, a także drewniany hangar na łodzie, gdzie na dachu powstał kolejny taras i idealne miejsce rozrywki.

Cechami charakterystycznymi projektu są jego drewniane elementy, które sprawiają, że cały budynek nabiera formy rzeźby. Drewniana elewacja, kształt domu, detale oraz tarasy „pokłady” nawiązują do stylistyki morskiej, czyli drewnianego szkunera. Tym samym doskonale dopasowując też projekt do jego lokalizacji. Cała rezydencja ma ścisłą, płynna geometrię. Momentami faluje swymi zakrzywionymi płaszczyznami, a gdzie indziej jest mocno wyrazista dzięki kanciastym, wystającym wspornikom. Całość obłożono tzw. żelaznym drewnem Ipe, które znane jest ze swej gęstości, twardości i długiej żywotności. Całe drewno pochodzi ze zrównoważonych upraw i ma odpowiednie ekologiczne certyfikaty.

Szczegóły budynku oraz przemyślany projekt krajobrazu ukrywają zaawansowany system zatrzymywania wody na miejscu. Woda jest zbierana poprzez rynny ukryte pod okapami dachów oraz na krawędziach tarasów, a następnie odprowadza się ją do specjalnie zaprojektowanego „ogrodu deszczowego” w celu filtracji i kontroli erozji.

nowoczesna STODOŁA ogrzewana i chłodzona w całości przez elektryczny system geotermalny. Montowany na dachu panel słoneczny o mocy 16 kW znacznie kompensuje koszty energii związane z działaniem systemu i zasila 10 paneli Tesla Powerwall, które magazynują energię. Dom jest całkowicie szczelny i doskonale izolowany, wyposażono go jeszcze w specjalny system HRV zapewniający wymianę świeżego powietrza. Wszystkie okna, pokrycia dachowe i systemy wychwytywania wody poddano intensywnemu przeglądowi zgodnie z wytycznymi testów branżowych. Dom przeszedł też test drzwi dmuchawy oraz skanowanie w podczerwieni w celu potwierdzenia szczelności konstrukcji.

Więcej projektów studia Birdseye znajdziesz tutaj

Lokalizacja: Vermont, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne