Dom Farmera

Nowoczesny, wiejski dom w angielskim Parku Narodowym South Downs.
The Farmer’s House służy jako brytyjska baza dla klientów studia projektowego AR Design, którzy wracają na wieś po podróży, by zadbać o swą farmę. Rezydencja stoi na pięknej, prywatnej posiadłości, która znajduje się w zachodniej części South Downs National Park i właśnie ta lokalizacja nadaje sens całej budowli. 

Właściciele tego miejsca zwrócili się do architektów AR Design Studio, szukając możliwości stworzenia przybudówki, która będzie służyła jako przestrzeń dla odwiedzających ich dzieci i wnuków. Istniejący tu dom poddawany był przez lata wielu przebudowom, co sprawiło, że wiele rzeczy wydawało się do siebie nie pasować i nie cała działka była odpowiednio zagospodarowana.
Zespół AR Design Studio zaproponował stworzenie nowego element budynku wraz z przebudową, która miała sprawić, że całość przyjmie spójną i elegancką formę. Stare i nowe elementy połączone zostały przeszklonym elementem, który znajduje się pomiędzy istniejącym już wcześniej domem i jego nową przybudówką. Nowa część domu, która znajduje się po stronie wschodniej, otoczona jest dużą, osłoniętą przestrzenią, w której znajduje się zewnętrzna jadalnia i salon wypoczynkowy.
Centralnie przed domem znalazły się basen i taras, które połączone są bezpośrednio z dużym zadaszeniem ciągnącym się wokół istniejącego domu i jeszcze dalej na zachodnią część działki, tworząc dodatkową, osłoniętą przestrzeń do wypoczynku.
W ramach modernizacji istniejącego wcześniej budynku, architekci zastosowali tradycyjną geometrię, wykorzystując także materiały do połączenia wszystkiego w jedną, spójną całość. W tym przypadku pojawia się znowu motyw „owijania” w starej i nowej części, który dotyczy elementów z cynku – zaczynając od północnej elewacji starego domu, ciągnąc się przez dach, który w końcu od strony elewacji południowej jest przeciągnięty tak, by tworzył zadaszenie. Pozostałe ściany modernizowanego domu zostały obite drewnem, które również łączy go z nową przybudówką.
Zespół architektów i projektantów studia AR Design starannie dobrał paletę materiałów, z których część jest naturalna, a część została stworzona ludzką ręką. Cynk – jak twierdzą architekci – to silne nawiązanie do rolnictwa, co pozwala zdefiniować kontekst projektu oraz dziedzictwo tego miejsca, dając jednocześnie poczucie niezawodnej ochrony. Cynk zestawiony jest tu z drewnem, które choć nawiązuje do wsi, zastosowane jest w sposób nowoczesny. Z kolei zastosowanie cementu włóknistego daje poczucie solidności, świetnie uzupełniając ciepłe wykończenia drewniane.

Lokalizacja: Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne