Dom „Pod Kalwarią”

Nowoczesna STODOŁA dla czteroosobowej rodziny znajduje się w samym środku małej wioski o nazwie Veľké Úľany w południowo-zachodniej części Słowacji. Działka jest unikatowa ze względu na swój nieregularny kształt, zwężając się na skraju. Dom stanął w wyjątkowym rejonie – w bliskim sąsiedztwie strefy ochronnej Kalwarii, w której poza ważnymi miejskimi pomnikami nie brakuje też zieleni.

Główny koncept projektu opierał się na zachowaniu autentyczności miejsca – jego „genius loci”. Nowy projekt miał stworzyć tradycyjnie wyglądający dom, usytuowany pomiędzy rosnącymi w tym miejscu drzewami. Architekt zastosował więc specjalne rozwiązania, które pozwolą zachować symbiozę między miejscową przyrodą a nowopowstającym domem.
W ten sposób powstał dwupiętrowy budynek, który celowo dostosowuje się do linii ulicy, a jego umiejscowienie otwiera dom na widoki całej okolicy. Bardziej strome części dachu od strony południowej podkreślają lekkość i subtelność ogrodu, tworząc dla niego właściwe tło. Odpowiednia skala wprowadza wrażenie przestronności w części tylnej i zmniejsza się w kierunku wejścia, które wydaje się być mniej osobiste, ale nadal atrakcyjne.

Dom zaprojektowany na planie otwartym jest odpowiednio dostosowany do każdego członka czteroosobowej rodziny. Na parterze znajduje się hall, do którego wchodzi się bezpośrednio z poziomu parkingu wyłożonego płytkami rozdzielonymi kępkami trawy. Tuż obok wejścia widać już z wnętrza ogród, który rozciąga się za salonem i dużą, przeszkloną ścianą. Łazienka z toaletą tworzą wysunięty najbardziej na północ skraj domu.

Przestrzenie dzienne nowoczesnej STODOŁY podzielone są częściowo dużymi schodami. Jadalnia z kuchnią oraz salon tworzą jedno koło komunikacyjne, w którym najważniejsze jest połączenie wnętrza z otoczeniem domu. Ze strefy dziennej można wyjść bezpośrednio na taras i do ogrodu, który starannie rozplanowano, wyznaczając miejsce na kwiaty, rośliny użyteczne i zioła. Otwarty teren sypialni zwiększa jeszcze wrażenie przestronności i otwartości. Pierwsze piętro to strefa nocna domowników i tu znajdują się dwie osobne sypialnie.
Konstrukcja nowoczesnej STODOŁY podporządkowana była jednej z głównych idei projektu, czyli zachowaniu rosnących na działce drzew. Budynek opiera się na płycie z żelbetu ze specjalną termoizolacją ze szkła komórkowego. W ten sposób nie uszkodzono systemu korzeniowego drzew, który znajduje się pod budynkiem. Zarówno w środku, jak i na zewnątrz architekci wykorzystali materiały naturalne takie jak drzewo i kamień, łącząc je umiejętnie ze stalą i surowym betonem.

Ściana zewnętrzna od strony wejścia i ogrodu została wykończona drewnianymi panelami, które mają się stopniowo starzeń. Tylko w rejonie ogrodu zastosowano średniej wysokości ogrodzenie.

Dom z zewnątrz wygląda na nieduży i kompaktowy, ale jednocześnie wygodny i ekologiczny.

Lokalizacja: Słowacja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne