Dom w Przegini

nowoczesna STODOŁA w Przegini Duchownej

Zaprojektowany budynek mieszkalny, jednorodzinny znajduje się w Przegini Duchownej, w zielonej i pagórkowatej scenerii w sąsiedztwie Rezerwatu Kajasówka, znanego z unikatowego zrębowego wzgórza wapiennego. Lokalizacja budynku odnosi się do wjazdu na przedmiotową działkę z drogi gminnej od strony wschodniej oraz do ekspozycji względem stron świata.

Forma architektoniczna składa się z dwóch brył zestawionych ze sobą w zwartej i półotwartej formie. Główna bryła zlokalizowana na piętrze to forma nowoczesnej stodoły z dachem skośnym dwuspadowym o kącie nachylenia połaci 45o. Parterowa bryła jest rozwiązana w postaci rozbudowanego prostopadłościanu z niszą w strefie wejściowej oraz głębszym podcięciem w części południowo-zachodnim. Tam mieści się zadaszony taras oraz otwory zamknięte ramami kontynuującymi obrys bryły.

Idea domu to połączenie wymagań Inwestora oraz założeń projektowych wynikających z kontekstu działki. Koncepcję domu podporządkowano podziałowi przestrzeni na prywatną, półprywatna i subiektywną wpisanymi w poszczególne części domu. Wjazd na działkę, poprzez delikatnie zaznaczone ogrodzenie prowadzi pod lekkim nachyleniem w kierunku domu, gdzie zlokalizowano dostęp do garażu na parterze oraz wejście główne. Po wejściu do środka domu znajduje się część dzienna wraz z kuchnią otwartą na salon i otwartymi wiszącymi schodami na piętro oraz wyjściami na tarasy. Jeden z nich, pomocniczy znajduje się przy kuchni, drugi główny jest dostępny z salonu poprzez przesuwną szklaną ślusarką rozciągniętą na całą szerokość wnętrza. Ten zabieg spektakularnie podkreśla najbardziej otwartą i uczęszczaną część domu.

Od strony zachodnio-północnej znajduje się jeszcze jeden taras, bardziej prywatny i wymknięty od reszty, który jest swoistym półatrium bez zadaszenia. W środku niego rośnie ozdobne drzewo wraz z lawendą, które jest miejscem relaksu po wyjściu z części spa & welness zlokalizowanej w sąsiedniej części parteru domu. Zaraz przy tarasie głównym od strony południowo-zachodniej zaprojektowano niewielki basen, który rozszerza możliwości wypoczynku mieszkańcom w ciepłe dni. Po wyjściu na piętro, które zamknięto w bryle klasycznej STODOŁY zlokalizowano sypialnie wraz z łazienkami dla domowników. Dodatkowym atutem domu jest wykorzystanie stropodachu bryły parteru na tarasy użytkowe dostępne bezpośrednio z pokoi na piętrze.

Podcięcia łączą się ze sobą otulając budynek oraz integrują część z półatrium od strony północnej z otaczającą zielenią na działce. Akcentującym wykończeniem w pasie przyziemia są płyty kwarcytowe imitujące kamień naturalny oraz aluminiowe lamele w układzie pionowym. Budynek wykończono cienkowarstwowym tynkiem mineralnym w białym kolorze. Bryłę główną, „STODOŁĘ” wykończono ciemną blachą montowaną na rąbek stojący w ciemno grafitowym odcieniu. Stolarka okienna i drzwiowa w kolorze grafitowym nawiązują do bryły głównej.

Zależy Ci na projekcie skrojonym idealnie pod Twoje potrzeby? Skontaktuj się z MEEKO Architekci.

Lokalizacja: Przeginia Duchowna – okolice Krakowa, Polska

Czytaj więcej

Zobacz podobne