Dom Y

Dom z pięknymi widokami na pasmo górskie Riła w Bułgarii

Dom Y to jednorodzinna rezydencja z pięknymi widokami na pasmo górskie Riła w południowo-zachodniej Bułgarii. Budynek znajduje się w mieście Samokow i zaprojektowany został przez architektów z firmy MMXX Architects.

nowoczesna STODOŁA ma powierzchnię 260 m² i jest współczesną, jednorodzinną interpretacją typowego wiejskiego domu. Ma dwa poziomy, prostokątny kształt, dwuspadowy dach i stoi na trawiastej działce. Na tym jednak kończą się typowe podobieństwa do tradycyjnych wiejskich zabudowań. Poszczególne elementy zewnętrze, takie jak okna, drzwi, wykończenia ścian i tarasy przełamują klasyczny kształt prostokątnej bryły.

Materiały wykorzystane w projekcie inspirowane są rustykalnymi, wiejskimi zabudowaniami. Niższą część domu obłożono grubym kamieniem, który wiąże projekt z jego lokalizacją. Kamienne ściany przechodzą nieco wyżej, tworząc balkony na piętrze, które jest nieco cofnięte w stosunku do parteru, wykończone zostały drewnianymi deskami. Drewniana elewacja tworzy wrażenie warstw i odróżnia dwie płaszczyzny domu. Metalowy dach z dużymi nawisami zapewnia ochronę przed śniegiem zimą oraz daje cień latem.

Konstrukcja również podkreśla różnice między dwoma poziomami domu. Parter ma monolityczną konstrukcję z żelbetu, podczas gdy piętro wykonano z lżejszej stali. Pozwoliło to stworzyć nad tarasami duże, zacienione miejsca.

Główne wejście do domu znajduje się po stronie zachodniej, od wewnętrznego dziedzińca. Przedpokój prowadzi do schodów, które prowadzą na wyższy poziom. Przestrzeń dzienna ma podwójną wysokość. Otwiera się na południe oraz zachwycające widoki na góry, dzięki wprowadzeniu z tej strony ogromnych przeszkleń. Dwumetrowe zadaszenie zapewnia cień tej części domu, ograniczając ciepło, ale nie zakłócając widoków.

Architekci zadbali o połączenie wnętrza z otoczeniem, co wzmacniają też wykorzystane materiały, które przechodzą z zewnętrznej części do środka domu. Drewno stało się powtarzalnym motywem, a barierka schodów naśladuje rytm drewnianych elementów fasady. Kominek, który oryginalnie przechodzi na zewnątrz,  wprowadza kamienną elewację do głównej przestrzeni dziennej domu.

Prosta geometria domu przełożyła się na samą działkę, jej roślinność i dziedziniec. Przycięty trawnik rośnie na głównej części terenu, a wyższa roślinność dominuje na skraju zapewniając prywatność. Lekka, metalowa pergola służy jako podpora dla rosnących w tym miejscu winorośli, które latem tworzą osłonę przed słońcem na miejscu parkingowym.

Lokalizacja: Bułgaria
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne