Dom z wieżą obserwacyjną

Wyobraź sobie, że kupujesz działkę na swój przyszły dom z pięknym widokiem, a za jakiś czas obserwujesz jak na sąsiednich działkach powstają budynki wielorodzinne, które coraz bardziej blokują te wymarzoną scenerię.
Właśnie taka sytuacja przytrafiła się klientowi firmy ON Architecture, który kupił działkę w pobliżu Gimhae w Korei Południowej. Aby zachować piękne widoki na pobliskie miasto, a jednocześnie spełnić życzenie klienta o budowie małego, jednorodzinnego domku, architekci zaprojektowali „Tower House”, czyli dom z wieżą. 

To unikatowa, nowoczesna konstrukcja z wyrastającym z niej pionowym elementem w formie wieży widokowej. Z tego miejsca właściciele mogą podziwiać widok, który zachwycił ich, gdy wybierali lokalizację na swój przyszły dom.
Tower House stoi tuż poza miastem Gimhae, na południowo-wschodnim krańcu głównej, południowokoreańskiej wyspy. Zaprojektowanie małego domku, który nie będzie przytłoczony przez spore budynki sąsiednie było niemałym wyzwaniem, ale architekci starannie przemyśleli wszystkie aspekty, by dać swym klientom dokładnie to, co chcieli, a nawet więcej.
Piękne widoki na miasto zapewnia oryginalna konstrukcja, która jest nie tylko wieżą obserwacyjną, ale mieści też rodzinny salon. Dodatkowo, hall, łączący różne części domu, tworzy pionową galerię, w której właściciel może prezentować swoją kolekcję skał i roślin. Hall jest głównym centrum komunikacyjnym wewnątrz domu, łącząc poszczególne pomieszczenia.
Pomimo sporej działki, klienci chcieli mieć mały dom. Pozostałą przestrzeń architekci wykorzystali więc na stworzenie odpowiednich przestrzeni zewnętrznych dla każdego pokoju w domu. W ten sposób przestrzeń użytkowa rozciąga się na zewnątrz i tworzy dodatkowy świat zewnętrzny wokół domu, z własnymi ścieżkami i przejściami.
Cały budynek został zaprojektowany w kształcie litery „X”, co stwarzało doskonałą możliwość tworzenia przestrzeni zewnętrznych, które mogą być użytkowane w sposób zupełnie niezależny. Salon i sypialnia główna znalazły się po stronie południowej domu, dzięki czemu te przestrzenie zalane są naturalnym światłem. Dom ma też  taras, na który wychodzi się z salonu, a który inspirowany był tradycyjną koreańską konstrukcją zwaną Numaru. 

Nie inspirujcie się tym projektem 😉

Lokalizacja: Gimhae, Korea Południowa
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej
Opublikowano 2017.08.18
zdjęcia: ON Architecture

Zobacz podobne