nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Naturalne otoczenie Haus Wiesenhof

O realizacji

Klient pracowni Gogl Architekten poprosił o „ucieczkę” – miejsce spokoju i kontemplacji z silnym związkiem z otaczającą je przyrodą. Austriackie studio architektoniczne stanęło na wysokości zadania. Haus Wiesenhof jest symbiozą przestrzennej otwartości i zamkniętych obszarów.

Zgodnie z założeniami projektowymi niedozwolona była przebudowa lub rozbudowa domu poza istniejącą kubaturę. To wiązało się z poważnymi ograniczeniami projektowymi Haus Wiesenhof. Poprzez podstawowe idee połączenia wewnętrznych pomieszczeń i zaprojektowanie formy otwartej i bogato zróżnicowanej struktury przestrzennej, architekt koncepcyjnie zrekompensował ograniczenia projektowe. Stworzył hojną przestrzeń życiową i rekreacyjną.

Topografia

„Ostrożnie rozważyliśmy atuty topologiczne tego miejsca, z Hinterkaisergebirge na północy, Kitzbühler Horn na południu, Loferer Steinbergen na wschodzie, a także otaczającą zabudowę gospodarczą. Dom komunikuje się z dominującym pasmem górskim, a każdy widok przypomina malowidło. Decyzja o wykorzystaniu archaicznych materiałów została podjęta dość świadomie, nawiązując do okolicznych zagród. Klient chciał, aby atmosfera była jasna i przewiewna, ale także przytulna” – tłumaczą architekci.

Z szacunku dla naturalnego otoczenia przy planowaniu ogrodu przy Haus Wiesenhof wykorzystano rodzime rośliny. Zmiany topologiczne w dawnych przestrzeniach rolniczych zostały starannie zintegrowane z istniejącym środowiskiem. Obszerne otwory bez progów pozwoliły na połączenie wnętrza z zewnętrzem. Nawet poręcze bezpieczeństwa na dużym tarasie składają się z konstrukcji roślinnych. Same pory roku decydują o tym, czy przyjemniej jest spędzać czas w ogrodzie (który ma być elementem krajobrazu), czy też w pomieszczeniu przed kominkiem.

Naturalne materiały

Zwrócono uwagę na pochodzenie wszystkich materiałów użytych w konstrukcji Haus Wiesenhof. Świadomość ekologiczna dla projektantów i klienta stanowiła priorytet. Podstawowymi elementami bryły są: dąb, żelazo, kamień naturalny, len i tkanina konopna. Większość mebli została zaprojektowana indywidualnie, zgodnie z wymaganiami przestrzennymi i potrzebami klienta.

Lokalizacja: St. Johann in Tirol, Austria
Tekst: nowoczesna STODOŁA