Sml. House blsk. Studio

Izolacyjne sedno Sml. House

Od pierwszych rozmów z klientami Sml. House miał być przejawem pragmatyzmu i dbałości o środowisko naturalne. Zdrowy rozsądek w doborze materiałów, trzymanie w ryzach programu funkcjonalnego, strefowanie pomieszczeń, zwarta bryła oraz indywidualne rozwiązania formalno-technologiczne spełniają te założenia.

Parametry izolacyjne a zużycie energii

Zachowując spójność układu funkcjonalnego i racjonalne decyzje formalne, architektom udało się obniżyć zapotrzebowanie na całkowitą energię użytkową domu do 40,79 kWh/m2 rocznie. Warto wspomnieć o powierzchni całkowitej bryły – opiewa ona na 189m2. Ze względu na konieczność zachowania dobrych parametrów izolacyjnych przegród wszystkie ciemne pomieszczenia zlokalizowano od strony północnej. Od strony południowej znajdują się pokoje na „dłuższe pobyty”: salon, pokoje dziecięce, sypialnia, gabinet. Wszystkie posiadają duże, tarasowe drzwi przesuwne dające możliwość wyjścia z każdego pokoju na wspólny taras Sml. House.

Sml. House przylega do pól uprawnych i od strony południowej, w dalszej perspektywie przylega do lasu. Chcąc cieszyć się pięknym krajobrazem starano się pogodzić wprowadzenie dużych przeszkleń od strony południowej z nadrzędnym założeniem energooszczędności domu. Do tego celu wykorzystano głęboką część zadaszonego tarasu od strony południowej, która chroni dom przed przegrzaniem podczas letnich upałów. Jednocześnie duże przeszklenia pozwalają na ogrzanie pomieszczeń energią słoneczną zimą, kiedy słońce jest stosunkowo nisko nad horyzontem i promienie słoneczne wpadają przez przeszklenia bezpośrednio do wnętrza domu. Postanowiono również zamknąć ścianami krótsze boki tarasów, aby wiatry wschód-zachód wiejące na otwartej przestrzeni nie chłodziły przeszklonej elewacji południowej. W ścianach zamykających zlokalizowano małe komórki gospodarcze.

Prefabrykaty w Sml. House

Dzięki zastosowaniu technologii prefabrykowanych wiązarów dachowych od strony południowej i północnej możliwe było wykonanie głębokich podcieni bez konieczności stosowania dodatkowych elementów podpierających. Dzięki zadaszeniu od strony północnej zrezygnowano z budynku gospodarczego. Pierwotnie planowanego przez inwestorów jako wolnostojąca szopa w ogrodzie. Zredukowano go do pomieszczenia ukrytego pod dachem, ciągnącego się wzdłuż frontowej elewacji Sml. House. Dzięki temu uwolniono ogród od niepotrzebnej kubatury zaburzającej widok na pola i las. Dzięki zastosowaniu rewersyjnej pompy ciepła oraz systemu odzysku ciepła zużyte powietrze, wypływające na zewnątrz przez pomieszczenie gospodarcze, ogrzewa je i stanowi dodatkowy bufor cieplny od strony północnej.

Minimum budowlane

Wybierając materiały budowlane starano się umieścić akcenty w odpowiednich miejscach Sml. House. Postawiono na wysokiej jakości, zdrowe materiały budowlane. Zredukowano do minimum zbędne elementy i materiały wykończeniowe. Do budowy domu wykorzystano głównie technologię prefabrykowaną. Ściany nośne wykonane są z prefabrykowanych kruszyw keramzytowych. Więźbę dachową wykonano z prefabrykowanych, drewnianych wiązarów wspartych jedynie na zewnętrznych ścianach nośnych. Jako warstwę izolacji podłogi, gdzie głównym składnikiem są odpady styropianowe, zastosowano płynny poliuretan o grubości 12 cm z recyklingu. W celu poprawy efektywności grzewczej jako materiał wykończeniowy zastosowano anhydrytową posadzkę, która charakteryzuje się wysoką przewodnością cieplną. Do ocieplenia dachu i poddasza Sml. House wykorzystano celulozę pozyskiwaną z makulatury. Ten sam materiał użyto jako izolacja akustyczna w ścianach działowych.

Lokalizacja: Gliwice, Polska

Czytaj więcej
Opublikowano 2022.08.27
zdjęcia: Maciej Spiess
architekci: blsk. Studio
  • FB Instagram Pintarest

Zobacz podobne