nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Zallinger Alpine Retreat

O realizacji

Zrównoważony projekt, konstrukcja prefabrykowana i serdeczna gościnność łączą się w tym zimowym odosobnieniu w kinowej alpejskiej scenerii. Słynący z wyjątkowych widoków na góry i serdecznej włoskiej gościnności, Zallinger Alpine Retreat niedawno przeszedł przyjazną dla środowiska renowację i rozbudowę przeprowadzonej przez pracownię noa* network of architecture.

Certyfikat ClimaHotel

Zallinger znajduje się na stokach narciarskich pasma górskiego Alpe di Siusi. Nosząc pieczęć regionu dla zrównoważonych kwater, nowo certyfikowany hotel butikowy ClimaHotel dodał 24 pokoje (do pierwotnych 13 pokoi) w siedmiu nowych minidomkach. Minidomki powstały z mieszczących się na tym terenie drewnianych stodół. Położony na odludziu na alpejskiej łące w Południowym Tyrolu Zallinger był kiedyś historyczną alpejską wioską. Obecnie zdobi otoczenie jako Zallinger Alpine Retreat. „Odkryliśmy historyczne fotografie z początku 1850 r., które ujawniły ewolucję Zallingera w ciągu ostatnich dziesięcioleci” — wyjaśnia Andreas Profanter, architekt i partner sieci noa*. „Nasze badania wykazały imponująco, że alpejska wioska, składająca się z różnych budynków mieszkalnych i gospodarczych, istniała już na tym terenie, ale została później zburzona. W tym kontekście nasz projekt można postrzegać jako powrót do korzeni tego miejsca, poprzez jednocześnie patrząc wstecz i do przodu w czasie”.

Prefabrykaty Zallinger Alpine Retreat

Wrażliwe podejście architektów do historii miejsca przenosi się również na konstrukcję. Aby zminimalizować wpływ na krajobraz, firma prefabrykowała siedem domków poza terenem budowy, używając certyfikowanych materiałów, w tym lokalnego modrzewia. Ścieżki między domkami są celowo nieoświetlone w nocy, aby uniknąć zanieczyszczenia światłem. Zamiast tego goście otrzymują lampiony. Kocioł paletowy zasila ogrzewanie i ciepłą wodę zimą. Latem jest przechowywany w zakopanym silosie. Z kolei dachy pokryte gontem zostały zainspirowane architekturą Południowego Tyrolu.

Czteropokojowe domki ustawione są parami i posadowione na betonowych podstawach. Przyciągająca wzrok fasada każdego budynku składa się z ułożonych naprzemiennie bloków z litego drewna, przywołując na myśl nowoczesną chatę z bali, która jest hołdem dla tradycyjnej architektury drewnianej w Południowym Tyrolu. „Ściany są pokryte drewnem, z myślą o odtworzeniu atmosfery tradycyjnej „stube” – klasycznego pokoju alpejskiego, w którym kiedyś rodzina gromadziła się przy kominku – ale ze współczesnym znakiem drewnianych desek płynnie wystających ze ścian oraz na suficie, za którym umieszczono panele dźwiękochłonne, zapewniające maksymalny komfort akustyczny” – dodają architekci.

Wnętrza

Przytulne wnętrza z modrzewiową podszewką są okraszone w dzianinowe dodatki i otwierają się na spektakularne widoki na zewnątrz przez duże okna. Wnętrza zostały w większości zaprojektowane przez noa* network of architecture, a wykonane przez lokalną firmę Tischlerei Rier. Niektóre pokoje dysponują małym poddaszem, które może służyć jako sypialnia dla dzieci.

Główny budynek hotelu, którego historia sięga ponad 160 lat, przeszedł gruntowną renowację — obejmującą recepcję, lobby, salon i restaurację. Gigantyczny pień jodły służy jako lada barowa, zapewniając połączenie z otoczeniem. Architekci dodali także nową strefę wellness, w której znajduje się salon i sauna z dwoma wspaniałymi punktami widokowymi: jeden wychodzi na dolinę, a drugi na górę Sassopiatto.

„Zrównoważony rozwój, szacunek dla gór i bezpośredni kontakt z naturą to zasady, które kierowały wszystkimi wyborami projektowymi” – mówi firma. „Na przykład przy projektowaniu nowych pokoi starannie wykorzystano przestrzeń, aby zapewnić wysoki poziom komfortu przy stosunkowo niewielkich rozmiarach”. Zallinger uzyskał certyfikat ClimaHotel, programu Agencji Domów Klimatycznych prowincji Bolzano.

Lokalizacja: Castelrotto, Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA