Hoa Phong House

Bambusowy Hoa Phong House

Projekt Hoa Phong House, który powstał w mieście Da Nang w Wietnamie, opiera się na czterech, unikatowych zasadach projektowych „NIE”.

1. NIE posiada aluminium i szkła w oknach – zamiast tego pojawia się jedynie system bambusowych, składanych okiennic, który zapewnia naturalne światło i przepływ świeżego powietrza. Choć dom jest otwarty, system okiennic zapewnia prywatność i bezpieczeństwo domu.

2. NIE ma klimatyzacji – dom „oddycha”, wpuszczając do wnętrza naturalny powiew wiatru dzięki otwartym przestrzeniom z odpowiednio zaaranżowanymi wejściami.

3. NIE posiada wypalanych cegieł – ściany zostały wykonane w całości z bambusa i surowego cementu. Bloki cementowe zostały zaprojektowane jako platforma podporowa głównej konstrukcji z bambusa, która znajduje się wyżej, tworząc unikatowy kontrast.

4. NIE zastosowano płytek – jedyne materiały, jakie wykorzystano w tym projekcie to naturalny kamień, drewno i bambus, które razem tworzą wrażenie przytulności i surowości, ale doskonale ze sobą harmonizują we wnętrzu.

PRIUS | Fasady wentylowane

Filozoficzna równowaga środowiskowa

Hoa Phong House o powierzchni 400 m² stanowi manifest filozofii zrównoważonego projektowania, gdzie estetyka tworzy pełną harmonię z odpowiedzialnością środowiskową. Kolejną eko-cechę bryły widać w jednoczesnej minimalizacji indeksu emisji dwutlenku węgla. Przestrzeń dzienną zorganizowano w taki sposób, by usuwała granice między ludźmi i przyrodą, wnętrzem i krajobrazem zewnętrznym.

Istotę Hoa Phong House ukryto w przestrzeni relaksującej. Sprzyja ona regeneracji i odstresowaniu od codziennego zgiełku i pędu. Projektanci z firmy HUNI Housing + HUNI Architectes sięgnęli do natury, by stworzyć miejsce odprężające. Tutaj człowiek i bryła oddychają świeżym powietrzem, wnętrze pomaga właścicielom odzyskać siły i dodaje energii, by dalej stawiać czoła wyzwaniom codziennego życia.

Trzypokoleniowy Hoa Phong House

Ta nowoczesna STODOŁA stoi na wzgórzu w pobliżu miasta Da Nang, zlokalizowana w stronę jeziora Hoi Khe. Właściciele mają nadzieję, że z czasem uda im się zrewitalizować rolniczy teren, na którym stoi ich dom. Marzą by jednocześnie odnowić i przebudować zabudowania. Dom jednej rodzinie już od trzech pokoleń. Sprawdza się też jako miejsce na spotkania z przyjaciółmi i do organizacji różnych, szczególnych wydarzeń.

Budynek ma dwa poziomy, prosty kształt i unikatową bambusową elewację. Architekci doskonale wykorzystali też otoczenie domu, czyniąc z niego miejsce idealne na wypoczynek i zabawę w towarzystwie. Dom otaczają stare sady, ogrody warzywne, lasy oraz piaszczyste wydmy. Najbliższe otoczenie osłaniają tropikalne rośliny, w tym bananowce, tworzące scenerię spokojnego życia. W pełnej harmonii z przyrodą.

Lokalizacja: Wietnam
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej
Opublikowano 2022.09.17
architekci: HUNI Housing
  • FB Instagram Pintarest

Zobacz podobne