E/C House

Punktem wyjściowym do budowy tego domu wakacyjnego na wyspie Pico w Portugalii były znajdujące się na działce ruiny. Projekt wynikał z chęci zachowania istniejących ruin i stworzenia domu, który podkreśli wartość starych zabudowań. Dom miał nie tylko wykorzystać zalety ruin, ale jednocześnie miał stwarzać rożne, nowe możliwości mieszkalne. 

Ze względu na to, że do budynku podchodzi się na poziomie dachu ze względu na duże nachylenie terenu, architekci zdecydowali się zaprojektować dachy w formie tarasów, które można wykorzystywać jako idealne miejsce do siedzenia i podziwiania widoków.

Dom, który wchodzi do wnętrza starych, kamiennych ścian, został zaprojektowany tak, by miał duże drzwi i okna, które wpuszczą do środka sporo naturalnego światła, a jednocześnie pozwolą podziwiać przepiękną przyrodę. Miejscami otwory w nowych ścianach pasują do dawnych okien w starym murze, ale czasami zmieniają swoje położenie, tworząc nowe ramy dla starych kamieni i pokazując granice stojącego tu niegdyś domu.

Projekt płynnie łączy nowe elementy ze starymi murami, czasami pozwalając im układać się niezależnie od nich – podkreślając widoki i zwiększając przestrzeń. Miejscami jednak stare i nowe elementy tworzą równoległe linie, zwiększając spójność całego projektu.

Lokalizacja: Wyspa Pico w Portugalii
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne