Glendessary Lane

Zaczynając pracę nad tym projektem, dążyliśmy do wywarcia niewielkiego wpływu na samą działkę i pełnego poszanowania dla tej ziemi, stawiając nacisk na intuicyjną funkcjonalność oraz estetyczną czystość – informują architekci firmy PLACE, którzy stworzyli projekt „Glendessary Lane” w Santa Barbara.

Parterowy dom ma 213 m2 i jest podzielony na strefy przypominające swą organizacją bar – publiczny i bardziej prywatny. Część publiczna to kuchnia, jadalnia i salon, a bardziej prywatna obejmuje pokój rodzinny, łazienki i sypialnie. „Bar publiczny” odgrodzony jest na obu końcach dużymi drzwiami przesuwnymi, dzięki czemu lepiej łączy się z otoczeniem zewnętrznym domu, niezależnie od tego, w którym miejscu tej przestrzeni się znajdujemy. Z kolei pokój rodzinny to przestrzeń z dużym potencjałem, która wprowadza elastyczność w najbardziej intymną i spokojną część domu, otwierając się w razie potrzeby na otoczenie.

Sypialnia główna łączy się z garderobą i prywatną łazienką, mając jednocześnie wizualne połączenie z ogrodem. Ta część ma wydzielony własny taras oraz ogród z elementami wody i ognia. Na zewnątrz można wyjść bezpośrednio z sypialni i łazienki przez składane, szklane drzwi.

Każdy udany projekt wymaga sprawnej współpracy między klientem, budowniczymi oraz projektantami. Tak musiało być i w tym przypadku, ale jak zaznaczają architekci, ten projekt był doskonałym odzwierciedleniem takiego założenia. Choć dom nie jest bardzo duży, ogromne znaczenie w tym przypadku miało jego dokładne umiejscowienie na działce, skala oraz proporcje całości i poszczególnych przestrzeni, materiały, detale oraz wysoka jakość wykończeń.

Lokalizacja: Santa Barbara, Kalifornia, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne