Hlöduberg Artist Studio

Dwoistość Hlöðuberg Artist Studio

Hlöðuberg Artist Studio do niedawna była opuszczoną betonową STODOŁĄ na wiejskich terenach Islandii. Jednak za sprawą renowacji przeprowadzonej przez Studio Bua, bryła stała się nowoczesnym domem oraz pracownią artystyczną właściciela.

Nowoczesną STODOŁĘ w Hlöðuberg zlokalizowano na dawnej farmie z widokiem na Breiðafjörður w zachodniej Islandii. Krajobraz tu górujący to przede wszystkim góry, łąki, fiord i morze. To jednak sprawia, że Hlöðuberg Artist Studio jest poddana ekstremalnym warunkom pogodowym.

Dom i pracownia artystyczna w jednym

Założeniem architektonicznym było stworzenie przestrzeni, która mogłaby pełnić funkcję zarówno domu, jak i pracowni artysty. Zadaniem dla architektów było znalezienie balansu pomiędzy domem rodzinnym a studiem dla właściciela. Przestrzeń musiała być na tyle neutralna, aby można było wystawić dzieła sztuki. Z drugiej strony wnętrze miało być przytulnym domem i miejscem dla gości oraz sfery wypoczynku. Architekci wysoce zdeterminowani, zachowali jak najwięcej istniejącej konstrukcji betonowej. W ten sposób ingerencja w Hlöðuberg Artist Studio dokonała się w symbiozie z unikalnym charakterem STODOŁY, a także z powtórnym wykorzystaniem elementów bryły.

Główna część istniejącej konstrukcji zbudowano z grubej i mocnej masy betonowej z dachem z blachy falistej. Jakość istniejącego betonu zachowano na zewnątrz, z unikalnym porostem wytworzonym przez lata i lokalnym kruszywem kamyczkowym tworzącym iluzję, że stodoła wyrasta z ziemi. Przybudówka, której brakowało dachu i była w stanie kompletnej ruiny, pozostała nienaruszona i tworzy osłonięty dziedziniec.

Zachowano pięknie zrujnowane, pozbawione fundamentów mury obwodowe, otaczające nowy ogród, w którym można uprawiać kwiaty, warzywa i zioła. Bez istniejącej płyty podłogowej, pierwszym krokiem było ustabilizowanie pierwotnej konstrukcji i wyłożenie powierzchni podłogi STODOŁY żelbetonem. Tam, gdzie to możliwe, do projektu włączono lokalny krajobraz, a kamyki i wulkaniczny piasek z plaży wykorzystano do wypełnienia dziur w istniejącej konstrukcji. W istniejącą przestrzeń wstawiono lekką, dwupiętrową konstrukcję drewnianą.

Technikalia Hlöðuberg Artist Studio

Nową bryłę pokryto blachą falistą przemysłową zwaną alucynkiem, która uosabia lekkość wstawionej bryły. Alucynk jest jednym z niewielu materiałów, które są w stanie wytrzymać trudne warunki otoczenia i ekstremalne warunki pogodowe. Falistość nawiązuje do lokalnej tradycji budowlanej i odzwierciedla zmieniający się wraz z porami roku i pogodą krajobraz. Okładziny, pokrycia dachowe, obróbki blacharskie i rury spustowe wyprodukowano lokalnie. Pomimo ekstremalnych warunków dom jest bardzo wydajny i zrównoważony.

Zainstalowano gruntową pompę ciepła, niskotemperaturowe ogrzewanie podłogowe i potrójne przeszklenie we wszystkich oknach. Rozwiązania z myślą o naturze proponują Netsu ze swoimi pompami ciepła, a także Heat Decor i ich systemy grzewcze oparte na podczerwieni.  A jeśli interesują Was systemy do instalacji wodnych lub grzewczych w oparciu o nośnik energii jakim jest woda, zajrzyjcie do Nueva Terrain. Aby uniknąć naruszenia niezbrojonej konstrukcji, do parteru dodano tylko dwa nowe otwory na przeszklenia. Istniejące i nowe otwory wycięto diamentem, aby nadać gładkość, która kontrastuje z surowymi wykończeniami zewnętrznymi i odsłania w przekroju kolor i fakturę nieregularnego kruszywa. Jeśli potrzebujecie fachowego spojrzenia na Wasze przeszklenia, zajrzyjcie do Multiko Architektura Okien.

Szczegółowe, ale spokojne wnętrze Hlöðuberg Artist Studio zachowano neutralnie, aby nie odwracało uwagi od eksponowanych dzieł sztuki. Paleta materiałów została zainspirowana kolorami otaczającej przyrody. We wnętrzu panuje wyrafinowanie i kontrola, które mocno kontrastują z dziką przyrodą.

Lokalizacja: Dalabyggð, Islandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne