House Aartrijke

Ten stary-nowy budynek stoi w rejonach wiejskich Belgii. Typologia istniejącej tu wcześniej konstrukcji została wykorzystana do tego, by powiększyć ją w bardziej nowoczesny sposób. Architekci dodali dwie nowe przybudówki z dwuspadowym dachem połączonym ze starym budynkiem. Komin wyznaczył kształt dwóch okien, które wpuszczają do wnętrza więcej światła i otwierają je na otaczające dom widoki.

W tym projekcie stare i nowe elementy współpracują i współgrają ze sobą, choć różnica wieku jest wyraźna i nie została w żaden wizualny sposób zamazana.

Nowe części domu zostały wykończone drewnem, kiedy jednak wchodzi się do środka, nie brakuje takich miejsc, gdzie czuć atmosferę starego wnętrza z cegły. Nowe schody nawiązują swym wyglądem do istniejących tu wcześniej schodów, które musiały być usunięte. Ślady cegły i fundamentów w podłogach pokazują dawny rozkład stodoły. Pomieszczenia otwarte na podwójną wysokość sprawiają, że wnętrze wydaje się być bardziej przestronne. Nowy, ocynkowany dach łączy całą powierzchnie w jedną.

Stara część budynku zawiera obecnie jadalnię, salon, kuchnię, toaletę, cztery duże sypialnie oraz dwie łazienki. Przybudówka mieści hall wejściowy, przestrzenie przechodnie, miejsce magazynowe, garaż oraz pomieszczenie na urządzenia techniczne domu.

Całość – zarówno stara konstrukcja, jak i nowe elementy – została odpowiednio ocieplona (przy zachowaniu starego wyglądu cegły z zewnątrz), dzięki czemu powstał ekologiczny dom o niskim zużyciu energii cieplnej. Większość potrzebnego domownikom prądu dostarczają panele fotowoltaiczne.

Lokalizacja: Aartrijke, Belgia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne