Dom na stare lata

Na terenie posesji w miejscowości Stará Červená Voda, pierwotnie stała bryła ze stajnią i STODOŁĄ pełniącą funkcję zaplecza rolniczego.

Stare ale cenne

Podejmując decyzję o remoncie, inwestorzy postanowili zachować granitowe ściany STODOŁY jako uhonorowanie wspaniałej pracy kamieniarzy. Domu jednorodzinnego niestety nie udało się uratować. Zbudowano go z nietrwałego, mieszanego połączenia magla i cegieł. Większość kamieni z rozbiórki udało się jednak uratować i dać im drugie życie w roli wypełniacza w ogrodzeniu.

Nowa idea

Pomiędzy pozostawionymi, oryginalnymi ścianami STODOŁY ustawiono nowy dom w konstrukcji drewnianej. Pomiędzy nowym budynkiem a pozostawionymi ścianami zachowała się wentylowana szczelina, którą pokryto poszyciem. Bryłę domu dopełnił postawiony poprzecznie garaż. Pomiędzy budynkami pozostał wolny, wielofunkcyjny środek- ulubione miejsce mieszkańców do spędzania czasu na powietrzu. Jest na tyle osłonięte, że nie dociera tutaj przykry wiatr i na tyle odsłonięte, że można cieszyć oko wiejskimi widokami.

Od frontu domu znalazło się miejsce na basen dla dzieci i taras. Przy działce stopniowo powstaje także sad z różnymi odmianami drzew owocowych. Powoli powstają także małe budynki gospodarcze.

Rozkład pomieszczeń

Dom należy do rodziny składającej się ze starszego małżeństwa i czwórki ich dorosłych dzieci. Ma stanowić spokojną oazę i miejsce ucieczki od gwaru miasta. Budynek nie jest podpiwniczony. Całkowita powierzchnia zabudowy wynosi 66m. Parter w całości przeznaczono dla rodziców. Z uwagi na ich starszy wiek, cały parter pozbawiono progów, a łazienka jest na tyle duża, aby mógł do niej wjechać wózek inwalidzki.

Klatka schodowa w holu wejściowym prowadzi na poddasze mieszkalne. Tam znajduje się duży pokój, który pełni funkcję gościnnego, dla przyjeżdżających dzieci.

Konstrukcja

Konstrukcję domu stanowi system belek z tarcicy KVH. Budynek zaizolowano wdmuchiwaną celulozą. Aby poprawić właściwości akumulacyjne mury obwodowe wyłożono niewypalaną cegłą, a od wewnątrz otynkowano tynkiem glinianym. Konstrukcja jest dyfuzyjnie otwarta. Tynki gliniane mają dużą zdolność pochłaniania wilgotności, która później jest stopniowo uwalniana, zatem we wnętrzu powietrze nigdy nie jest suche.

Elewację pokryto zwęglonym drewnem świerkowym, wypalanym metodą Shou Sugi Ban. Zwęglona powierzchnia chroni drewno przed warunkami atmosferycznymi, ale także przed grzybami i drobnoustrojami. Okna drewniane z potrójnymi szybami izolacyjnymi, pokryte blachą ocynkowaną. Dach wykonano z czarnej giętej blachy.

Dopełnieniem domu od południa jest kamienny taras, zacieniony tekstylną plandeką. Dzięki zachodzeniu pierwotnych ścian stodoły od południa, ale także dzięki przesuwanemu zacienieniu od wschodu, nie ma niebezpieczeństwa przegrzania budynku. Budynek spełnia niskie standardy energetyczne. Ogrzewanie zapewnia piec na paliwo stałe; elektryczne kable grzejne służą jako źródło wtórne. W przyszłości planowany jest montaż paneli słonecznych.

Po deski elewacyjne opalane metodą Shou Sugi Ban zajrzyj do Wood of Fire.
Podobne pokrycia dachowe znajdziesz u Prefa.

Lokalizacja: Stará Červená Voda, Czechy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne