House in the woods

Dom, który zmienia się w zależności od potrzeb

Ten dom został zaprojektowany przez londyńskie studio architektoniczne o nazwie Alma-nac, a jedną z jego charakterystycznych, oryginalnych cech są ogromne, trójkątne okna umieszczone tuż pod dwuspadowym dachem.

Założenie „House in the woods”

Architekci firmy zostali poproszeni o to, by stworzyć projekt domu na działce, która znajduje się w wyjątkowo pięknym miejscu w angielskim hrabstwie Hampshire. Nowy dom miał zastąpić bungalow, który stał w tym miejscu od ponad 60 lat.

Nowy dom o powierzchni 240 m2 otrzymał nazwę „Dom w Lesie” (“House in the Woods”) i miał zachować charakter poprzedniego budynku, nie wykraczając też mocno poza jego granice.
Wyjątkową cechą projektu jest elastyczność konfiguracji wnętrza, która umożliwia przekształcenie go z domu z jedną sypialnią – jak używany jest na co dzień – w dom, który jest w stanie pomieścić nawet dziesięć osób w pięciu sypialniach. Udało się to osiągnąć dzięki wprowadzeniu do projektu przesuwnych ścian działowych, którymi można wydzielać poszczególne sypialnie.
Inną ważną cechą projektu było wzmocnienie więzi między samym domem, a otaczającym go ogromnym ogrodem. Taką rolę spełniać mają tarasy i balkony, które dają możliwość przyjemnego spędzania czasu na zewnątrz.

Efekt

„Wraz z klientem chcieliśmy jak najlepiej wykorzystać widoki na ogród i ciągnące się dalej pasmo wzgórz South Downs”. Udało się to głównie osiągnąć dzięki ogromnym przeszkleniom oraz dzięki stworzeniu bezpośredniego dojścia do ogrodu z przestrzeni salonu i jadalni.”
Pełnej wysokości szklane okna i drzwi wzdłuż zachodniej elewacji łączą przestrzenie dzienne, z dużym zewnętrznym tarasem. Z pierwszego piętra jest wyjście na taras położony piętro wyżej.

Sypialnie znajdują się w bardziej ustronnej, północnej części domu. Sypialnię główną i dodatkowy pokój ulokowano na piętrze, pod asymetryczną częścią dachu.
Pod dachem umieszczono duże okno. Pozwala ono zalać wnętrze naturalnym światłem i tworzy ramę dla szczytów drzew widocznych na tle nieba.

Zmienny kształt dachu pozwala optycznie zredukować sporą wielkość całego budynku. Ten od strony wschodniej wydaje się być tylko małym, jednopiętrowym domkiem.
Architekci zdecydowali się wykorzystać naturalną paletę materiałów. Obejmuje ręcznie docinaną cegłę, drewno oraz łupek, pomagając budynkowi dopasować się do jego wiejskiego otoczenia.

Po więcej domów z wykorzystaniem drewna zajrzyj tutaj.

Lokalizacja: Hampshire, Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne