nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Biv Punakaiki Cabin

Kategorie: Domy 35-70 m2

O inspiracji

Pierwszy z serii budynków, Biv oferuje wysokiej klasy, krótkoterminowe zakwaterowanie dla podróżnych na Zachodnim Wybrzeżu. Położony w buszu Punakaiki, koncepcja estetyczna była reinterpretacją zabytkowej chaty górników złota, ale ze wszystkimi nowoczesnymi udogodnieniami, aby ciepło powitać współczesnych podróżników i zachęcić ich do przeżycia wyjątkowego Zachodniego Wybrzeża i Nowej Zelandii.

Biv – chata poszukiwaczy złota

Formę budynku Biv wzorowano na wielu zewnętrznych kominach, które powtarzały się w historycznych chatach poszukiwaczy złota. Wewnętrzny świetlik skierowany w stronę nieba reprezentuje szczyt komina. Otwarty układ i duża liczba przeszkleń zapewniają podróżnym wszechstronne doświadczenia, a równowaga między minimalistycznymi, ale luksusowymi udogodnieniami wystarczy, aby skupić się na prostym życiu.

Podobnie jak jego górniczy poprzednicy, ta Biv ma jak najmniejszy kontakt z ziemią. Trwała betonowa podłoga zawieszona na zaledwie kilku betonowych palach bez formalnej architektury krajobrazu promuje estetykę prostego życia. Połączenia pali z nośnikiem mają regulowany wspornik, który umożliwia przyszłe wyrównanie. Wybrano całkowicie drewniane wnętrze (obok całkowicie stalowej elewacji), aby oddać estetykę zabytkowej chaty górniczej. Ale w przeciwieństwie do starej chaty, masywna drewniana konstrukcja tego budynku i wysoce izolowana konstrukcja zapewniają utrzymanie stabilnej i komfortowej temperatury wewnętrznej.

Technikalia

Aby stworzyć atmosferę i wprowadzić ciepło do wnętrza, zainstalowano mały kominek, a przestrzenie wokół niego są celowo niedoświetlone, aby promować relaksujące otoczenie w nocy. Wszystkie detale miały być tak minimalistyczne, jak to tylko możliwe, aby zatrzeć granicę między wnętrzem a zewnętrzem. Tym samym przyciągnąć gości jeszcze bardziej do doświadczenia buszowego zachodniego wybrzeża. Rozmieszczenie okien i świetlików było kluczowe, aby goście uchwycili nowozelandzkie widoki.

W pełni przeszklone ściany wychwytują ruchy krzewów. Roślinność zachowano jak najbliżej kabiny Biv, aby filtrować światło i pozwolić, aby jak najwięcej naturalnych kolorów i cieni z krzaka zostało rzuconych na wewnętrzne ściany kabiny. Antresola pozwala na dodatkowe zakwaterowanie w razie potrzeby lub miejsce na relaks, obserwację gwiazd lub obserwowanie, jak pada deszcz na Zachodnim Wybrzeżu.

Oprócz niskiego wkładu energii, niska zawartość węgla przy zachowaniu trwałości była ważnym czynnikiem przy wyborze materiału. Masowa konstrukcja drewniana w postaci drewna klejonego krzyżowo (CLT) kompensowała wyższą zawartość węgla w trwalszej betonowej podłodze o dużej masie termicznej i odporna na korozję powłoka aluminiowa.

Lokalizacja: Punakaiki, Nowa Zelandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Autorzy