NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Budynek powstał z myślą o stworzeniu bliskich relacji z otaczającym go krajobrazem

O inspiracji

Field House to prywatna rezydencja znajdująca się w miejscowości South Kingstown w amerykańskim stanie Rhode Island. Dom powstał w 2020 roku, a zaprojektowany został przez firmę Birdseye.

Lokalizacja i otoczenie

Budynek powstał z myślą o stworzeniu bliskich relacji z otaczającym go krajobrazem. Od strony zachodniej otwiera się na dużą łąkę, a usadowiony jest we wschodnio-północnym narożu działki, tuż obok porośniętego lasem zbocza. Forma architektoniczna domu wydłuża się w stronę pól, integrując jednocześnie widoki, które łączą wnętrza z otoczeniem. Rezydencja składa się z dwóch osobnych elementów z dwuspadowym dachem. Dwupoziomowego domu głównego oraz jednopoziomowego budynku, w którym mieści się garaż. Oba elementy łączy przejście ułożone prostopadle do budynków, od jednej strony zamknięte murem bocznym o pełnej wysokości ściany.

Elewacja

Wydłużona elewacja południowa tworzy wejście, które definiuje seria ścian o starannie przemyślanych liniach pionowych i poziomych. Ściana szczytowa wysuwa się nad wejście i dopasowuje się swymi liniami do ściany bocznej. Różne warstwy elementów architektonicznych i ciepła barwa kontrastującej z czarną elewacją cedrowej podbitki tworzą pobudzające wyobraźnię wejście główne, które wyśrodkowane jest na głównej osi domu. Przedłużenie ściany garażu na wschodnim krańcu planu tworzy próg do prywatnego wjazdu na podwórze, przechodząc między ścianą końcową budynku a skrajem lasu. Całą kompozycję łączy ciągła drewniana promenada, która biegnie równolegle do muru i owija całość, tworząc spójną relację między otoczeniem i architekturą. Kontrastowe odcienie czarnej bejcy i cedru kanadyjskiego wzmacniają wizualne relacje poszczególnych form.

Układ pomieszczeń

nowoczesna STODOŁA zaprojektowana jest tak, że wszystkie główne przestrzenie wychodzą na zachodnie  z widokiem na otwarte pole. Program pierwszego piętra obejmuje garderobę, toaletę, jadalnię, kuchnię, salon, pracownię plastyczną i werandę. Drugie piętro mieści sypialnię główną, dwie kolejne sypialnie, łazienkę, pralnię i pokój telewizyjny. Piwnica pełni funkcję pomieszczeń gospodarczych i magazynowych. Wykończenie i wyposażenie wnętrz w Field House jest minimalistyczne i przede wszystkim autentyczne. Pionowe ściany z desek dębowych, dębowe podłogi i sufity definiują paletę materiałów wykorzystanych na parterze. Wyłożone dębem przedpokój, toaleta i kuchnia z betonowymi blatami wykonanymi na zamówienie podkreślają sekwencję wejścia do domu. Duży kominek z surowego tynku jest centralnym punktem otwartego planu parteru. Równie minimalistyczne wykończenia dominują na piętrze  z surowymi ścianami gipsowymi, mosiężnymi oprawami oświetleniowymi i mosiężną armaturą. Projekt i budowa domu uwzględniają zrównoważone założenia budowlane. Całą elewację doskonale poddano pianką natryskową. Dom ma wydajny kocioł na gaz ziemny ze zmiennym dopływem powietrza. Wymiennik świeżego powietrza zawiera system wentylacji z odzyskiem energii mechanicznej. Okna mają ocenę Energy Star. Całe oświetlenie jest ledowe, a wszystkie przełączniki mają funkcję ściemniania. Wody opadowe gromadzone są na miejscu i odprowadzane na suche murawy lub wykorzystywane są w systemie bioretencji, który tymczasowo przechowuje i filtruje zgromadzoną wodę. Lokalizacja: South Kingstown, USA Tekst: nowoczesna STODOŁA