nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

STODOŁA na siano w Cortegaça

O inspiracji

Pierwsze wzmianki o wiosce Cortegaça pojawiają się w X wieku. Niemniej jednak nadal można znaleźć dowody na istnienie rzymskich okupacji. Przez wieś przecinała się droga prowadząca do miasta Coimbra – carraria cesarska. Biorąc pod uwagę jego strategiczne położenie, istnieją ślady innych okupacji wojskowych podczas inwazji francuskich. Budynek do odzyskania znajduje się na terenach wiejskich i składa się ze STODOŁY na siano, która jest częścią większego zespołu budynków pomocniczych należących do rodzinnego gospodarstwa rolnego.

Projekt polegał na przerobieniu STODOŁY na siano w dom mieszkalny. Bryłę przebudowano z jej elementarnej konstrukcji, o czystej kubaturze i wymiarach przywodzących na myśl tradycyjne budownictwo wiejskie. Decyzja o pozostawieniu elewacji w łupku oraz dwuspadowego dachu uwarunkowana była wnętrzem domu. Rozkład jest dość prosty: salon, jadalnia, kuchnia i sypialnia na pierwszym piętrze. Serce domu stanowi salon o podwójnej wysokości. Na piętrze STODOŁY w Cortegaça balkon pełni funkcję pracowni prowadzącej do sypialni i łazienki. Szklaną ścianę w salonie osłonięto od słońca sosnowymi listwami, co pozwala na widok na ogrody i winnice otaczające posiadłość. Nowo zaprojektowany tunel używany jako piwnica na wino łączy Palheiro (STODOŁĘ na siano) z głównym budynkiem.

Aby zachować tożsamość i historyczne znaczenie budynku w Cortegaça, renowacja była zgodna z materiałami i zasadami architektury ludowej. Nie było żadnych uprzedzeń co do nowego programu. Głównym celem interwencji było stworzenie bardziej intymnej i komfortowej przestrzeni życiowej, a także promowanie konsekwentnej integracji STODOŁY z otaczającym terenem.

Lokalizacja: Cortegaça, Portugalia
Tekst: nowoczesna STODOŁA