NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Dom na krakowskim Podgórzu w otoczeniu Parku Rzecznego Drwinka

O inspiracji

Dom na krakowskim Podgórzu został zaprojektowany na 18 arowej działce w otoczeniu Parku Rzecznego Drwinka. Pomimo miejskiej lokalizacji, wolą inwestorów było możliwie największe skupienie projektu na stworzeniu sielskiej przystani, podkreślającej zielone otoczenie budynku.

Konstrukcja domu

Bardzo ograniczone możliwości powierzchni zabudowy obiektu.  Niewielka wysokość okapów określone w warunkach zabudowy dla tej działki, wymusiła wykorzystanie konstrukcji stalowej w całym budynku. Zróżnicowany kształt działki wytworzył podzielony na 2 części układ funkcjonalny domu. Każda z nich została pokryta zgodnie z warunkami zabudowy dwuspadowym dachem. W osi nowoczesnej STODOŁY zaprojektowano szerokie okno kolankowe. Doświetla jadalnię, dając wysokość podwójnej kondygnacji. Elewacja łączy w sobie chłodne tony bieli i stali z łagodną, naturalną barwą deski modrzewiowej zastosowanej przy wejściu oraz na tarasie.

Jasne wnętrze

Strefę wejściową wydzielono od reszty domu białą, ażurową konstrukcją. Południowa ekspozycja salonu wprowadza dużą ilość naturalnego światła do strefy dziennej. Otwarty układ parteru ozdabiają wysokie, zielone rośliny, a nowoczesny design podkreślają niebanalne detale. Ciepły odcień drewna oraz naturalne materiały sprawiają, że całość kompozycji przywodzi na myśl klimaty południa.

Centralną częścią strefy dziennej jest jadalnia łącząca przestrzeń wypoczynkową z kuchnią. Przestrzeń nad stołem powiększono antresolą i ozdobiono wiszącymi lampami. Blat kuchenny wykonano ze spieków ceramicznych w odcieniach marmuru, a jego ułożenie kieruje wzrok domowników na odprężający widok ogrodu za oknem. Kuchnie otwarto na taras za pomocą systemu przesuwnych drzwi. Jej minimalistyczny styl podkreślają geometryczne, industrialne lampy.

Na poddasze prowadzą nowoczesne schody o lekkiej konstrukcji. Znajduje się tu przytulna sypialnia w jasnych, naturalnych barwach. Delikatny akcent zieleni wprowadzają tu egzotyczne rośliny. Kontynuację pokoju stanowi prywatna łazienka z bezpośrednim wyjściem na taras.

Zastosowane na poddaszu spieki ceramiczne, fornir i szkło, korespondują z przestrzenią parteru, tworząc jego płynną kontynuację.

Więcej projektów Mokaa architekci znajdziesz tutaj Lokalizacja: Kraków, Podgórze, Polska