nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Dom na szczycie

O inspiracji

Ten dom stoi na krawędzi góry w maleńkiej  wsi Mníšek w czeskiej części pasma górskiego Rudawy. Stąd do niemieckiej granicy jest zaledwie 1 km, więc panoramiczne widoki ciągną się w kierunku obu państw.

Warunki klimatyczne, jakie panują w tej okolicy, są zdominowane przez silne wiatry, co nikogo nie zaskakuje, biorąc pod uwagę wysokość 750 m n.p.m. i odsłonięte położenie samej działki. Wszystkie te aspekty wzięli pod uwagę architekci z firmy Stempel & Tesar Architects, projektując ten górski dom o powierzchni 245 m².

Budynek ma tradycyjny kształt. To dwa piętra z dwuspadowym dachem, a konstrukcja ułożona jest równolegle do drogi. Projekt obejmował też stworzenie garażu na dwa samochody. Dach garażu jest płaski, a jego część osłania też przejście do drzwi frontowych.Dzięki doskonałemu ułożeniu domu, przestrzenie dzienne otwierają się na otaczające budynek widoki, a duże przeszklenia wprowadzają do wnętrza ogromną ilość dziennego światła. Lokalna droga dojazdowa ciągnie się wzdłuż północnej granicy domu, więc najpiękniejsze widoki można podziwiać od strony południowej. Te wszystkie elementy działki i projektu przekładają się na rozkład wnętrza. Ogromny salon otwiera się na piękne otoczenie dzięki ogromnym oknom, które ciągną się od podłogi aż po sufit.

Krótki sezon letni zainspirował architektów do stworzenia także ogrodu zimowego. To osłonięty taras znajdujący się w części centralnej, do którego można wejść z salonu i jadalni. Dzięki dużym, przesuwnym drzwiom, przestrzeń tę można całkowicie otworzyć w ciepłe dni, dzięki czemu miejsce to staje się „letnim” sercem domu. Tuż obok ogrodu zimowego znajdują się schody, które prowadzą na wyższy poziom budynku.

Choć we wnętrzu tej nowoczesnej STODOŁY dominuje drewno oraz jasne kolory, z zewnątrz budynek jest zupełnie inny. Elewacja to ciemne, drewniane deski, które są typowe dla tego regionu. Oryginalny odcień drewna chroni miejscami specjalna powłoka ochronna, a czarna barwa desek została uzyskana w sposób ekologiczny, poprzez wypalanie drewna, zamiast jego lakierowania. Dach przykryto tradycyjną dachówką ceramiczną w kolorze szarości i prostym, nowoczesnym kształcie.

nowoczesna STODOŁA uzyskała odpowiednie certyfikacje budynku pasywnego, co oznacza, że wymaga minimalnej ilości energii, choć znajduje się w ekstremalnej lokalizacji. Takie właściwości udało się osiągnąć dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii, które pozwalają kontrolować wentylację we wszystkich pomieszczeniach, wprowadzeniu pompy ciepła oraz różnych systemów automatycznych, które pomagają w obsłudze całego budynku. Przy tym, architekci spełnili warunek podstawowy, czyli zachowali prostą, racjonalną formę domu. To wspaniały przykład połączenia nowoczesności z tradycją oraz dowód na to, że dom pasywny może mieć duże okna.

Lokalizacja: Czechy
Tekst: nowoczesna STODOŁA