nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Englewood Passive House Duplex

O inspiracji

Englewood Passivhaus ustanawia nowy standard dla wysokiej klasy, niskoenergetycznego życia jako pierwszy wielorodzinny projekt w Kolorado z certyfikatem Passivhaus International (PHI). Dwulokalowy budynek położony jest w trudnym terenie przy ruchliwej arterii komunikacyjnej. Projekt opierał się na wyzwaniach akustycznych i wizualnych tego miejsca. Stworzenie cichych, komfortowych, zdrowych, wewnętrznych środowisk zgodnych ze standardem domów pasywnych był głównym celem projektu.

Pasywny zysk słoneczny

Projekt Englewood Passivhaus obejmuje rząd okien skierowanych na południe, które optymalizują pasywne zyski słoneczne. Wprowadzając dramatyczne światło dzienne do serca domu na wszystkich piętrach, jednocześnie odcinają dźwięk i zanieczyszczenie z sąsiedniej autostrady. Strategicznie rozmieszczone świetliki zapewniają światło dzienne i prywatność niektórym przestrzeniom wewnętrznym. Z górnych pięter obu jednostek rozciągają się wspaniałe widoki na Góry Skaliste. Duży balkon służy jako majestatyczne przedłużenie przestronnej sali imprezowej na trzecim piętrze.

Ślad węglowy

Celem projektu Englewood Passivhaus było również zmniejszenie śladu węglowego. Obie jednostki mają podejście do płyty na poziomie bez użycia betonu. Podłoga składa się z superwytrzymałej membrany, izolacji i poszycia. Zapewniło to bardzo wytrzymały system podłogowy o znacznie mniejszym śladzie węglowym. Konstrukcja obejmuje również ścianę z ramą drewnianą z ciągłą izolacją zewnętrzną.

Odważny projekt, z bogatą drewnianą i metalową okładziną podkreśloną dużymi otworami okiennymi, był wynikiem starannego i pragmatycznego podejścia, które miało na celu zoptymalizowanie domu pod kątem pasywnej energii słonecznej.

Lokalizacja: Denver, Stany Zjednoczone
Tekst: nowoczesna STODOŁA