nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Hackney Nest

O inspiracji

Hackney Nest to projekt, który wyszedł z firmy Studio 8FOLD. Obejmował on renowację i rozbudowę domu szeregowego w londyńskim Hackney, tworząc z niego przestronny, oryginalny dom rodzinny.

W ostatnich latach tworzenie przybudówek w Londynie cieszy się ogromną popularnością ze względu na szczególnie trudny rynek związany z mieszkalnictwem. Dzięki temu powstaje wiele zachwycających budynków, które umiejętnie łączą to co stare z tym, co nowe. Oto jeden z takich przykładów.

Przy spokojnej uliczce w Hackney stał niegdyś typowy wiktoriański dom szeregowy, który jednak uległ całkowitej przemianie, stając się przestronnym, nowoczesnym domem rodzinnym. Architekci mieli tu stworzyć przestronny dom o różnych, łączących się przestrzeniach i przenikających się teksturach, czerpiąc inspiracje z bogatych doświadczeń i dziedzictwa właścicieli domu.

– „Dzięki różnym innowacyjnym zabiegom projektowym, obejmującym przeszklenie na poddaszu oraz nową lokalizację schodów, Studio 8Fold zdołało przekształcić nasz ciemny dom w wypełnioną światłem, nowoczesną przestrzeń, o jakiej nawet nie marzyliśmy w przypadku tego stosunkowo niewielkiego domu” – mówią zachwyceni klienci.

Studio 8Fold rozpoczęło proces projektowania od warsztatów z klientami, by ustalić najbardziej interesujące ich szczegóły. Dzięki temu stało się więc jasne np. to, że dla właścicieli łazienka była miejscem szczególnie ważnym, wymagającym specjalnej uwagi architektów.

Projekt obejmował powiększenie przestrzeni zarówno na poziomie parteru, jak i poddasza, aby stworzyć niezbędne przestrzenie dodatkowe dla młodej, powiększającej się rodziny. W podejmowaniu decyzji pomagał klientom system wirtualnej rzeczywistości, dzięki któremu mogli lepiej wyobrazić sobie przyszłe przestrzenie.Architekci zwrócili szczególną uwagę na rodzaj oświetlenia oraz wrażenia w różnych pomieszczeniach.
– „Nasi klienci są bardzo kreatywną parą, więc chcieliśmy by wszystkie pomieszczenia emanowały kreatywnością, ale jednocześnie spokojem” – wyjaśnia dyrektor firmy, Alexander Frehse.

W efekcie powstała boczna, przeszklona przybudówka, która pozwoliła zorganizować jasny plan otwarty, z delikatną różnicą poziomów podkreślających przytulny salon oraz nowoczesną przestrzeń jadalni i kuchni. Zastosowano różnorodne materiały, by całość miała rodzinny charakter.

– „Teraz rzeczywiście czujemy się tu jak w domu. Największe wrażenie robi spójne połączenie oryginalnych i nowych elementów, czego przykładem są nowe-stare schody. Każdy pokój ma swoją tożsamość, ale całość wydaje się być w pełni naturalna” – podsumowują właściciele.

Lokalizacja: Londyn, Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA