nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Jedyny w swoim rodzaju

O inspiracji

Nudny i przewidywalny, to ostatnie co można powiedzieć o tym projekcie. Żbik Cabin przeczy wszystkim powszechnie znanym i przyjętym regułom tradycyjnego budownictwa. Po pierwsze kształt bryły- Magda, właścicielka- świadomie podjęła trud odejścia od konwencjonalnego prostokąta czy kwadratu na rzecz trójkąta. Tak! Trójkąta! Każdy, kto ma odrobinę wyobraźni przestrzennej pomyśli, że trójkątna bryła to duże ograniczenie w powierzchni użytkowej budynku. Jednak nie tutaj!

Żbik Cabin to domek o powierzchni 35m2 po obrysie. To niezbyt wiele. Dodatkowo bryła wzbogacona jest o spory prześwit, który to pozwala na dostarczenie dużej ilości światła dziennego wnętrzu, ale zabiera kilka dodatkowych metrów kwadratowych. Wnętrze domku jest jednak zaprojektowane w taki sposób, że znajdziecie tutaj wszystko co potrzebne do luksusowego wypoczynku.

Kolejnym aspektem zasługującym na uwagę, jest fakt wykończenia wewnętrznych ścian za pomocą jasnej sklejki. To ryzykowne posunięcie, lecz efekt który tutaj uzyskano, jest wart ryzyka.

Żbik powstał na płycie fundamentowej, ściany to konstrukcja drewniana ocieplona wełną. Elewacja to czarna blacha na rąbek. Nie musicie martwić się, że zmarzniecie. W środku zastosowano ogrzewanie podłogowe, które sprawia, że domek jest całoroczny.

Domek podzielony jest na 3 strefy. Jedną z nich zajmuje sauna, druga to wspomniany wcześniej prześwit, który wraz z tarasem tworzy idealną przestrzeń do wypoczynku na łonie natury. Trzecia część to esencja domku. Tutaj znajduje się bowiem minimalistyczna,  acz funkcjonalna kuchnia, sypialnia z dwuosobowym łóżkiem oraz łazienka z prysznicem i zaprojektowaną przez właścicielkę umywalką.

Dzięki zastosowaniu we wnętrzu trzech bazowych kolorów, mimo małego metrażu nie odczuwa się tutaj ciasnoty czy przytłoczenia. Inwestorka to perfekcjonistka, która zadbała o każdy, nawet najmniejszy szczegół. Żbik to miejsce, które pozwala połączyć wypoczynek w jedności z naturą z komfortem jak w domu.

Lokalizacja tego domku również nie jest przypadkowa. Okolica sprzyja bowiem wycieczkom rowerowym i nadbużańskim spacerom. Dobra wiadomość dla miłośników koni- w pobliżu znajduje się stadnina!

Lokalizacja: Gulczewo

Tekst: nowoczesna STODOŁA