nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Kilnwood – projekt na skraju masywu wzgórz Mendip w Wielkiej Brytanii

O inspiracji

Nieruchomość o nazwie Kilnwood znajduje się na skraju masywu wzgórz Mendip w Wielkiej Brytanii. Londyńska firma De Rosee Sa miała zadbać o to, by odnawiany dom wraz z nowymi elementami zachował spójność architektoniczną i nawiązywał do pobliskich zabudowań wiejskich i farm. Cechują je czarne, drewniane elewacje oraz klasyczne, dwuspadowe dachy.Architekci zaprojektowali renowację dawnej stodoły tworząc imponujące, duże wejście. Powstał też nowy przedsionek, w którym można zostawić ubrania wierzchnie oraz buty, a w dawnym przedpokoju ulokowano nowe schody. Rozbudowa budynku pozwoliła stworzyć wysoki hall ze schodami, otwierając przestrzeń i organizując ją zupełnie na nowo. Hall znajduje się teraz w miejscu centralnym i tworzy wrażenie symetrii dla całej przestrzeni dawnej stodoły. Paleta barw bazuje na kolorach ziemi, które powszechnie zastosowano w całej rezydencji, nawiązując w ten sposób do wiejskiego otoczenia. Schody pomalowano głębokim odcieniem ciemnej zieleni, a meble mają naturalne kolory drewna.

Firma De Rosee Sa zmieniła także salon w głównej części domu. Robione na miarę meble w eleganckim, klasycznym odcieniu niebieskim doskonale współgrają z dywanem z naturalnej trawy morskiej. Powiększony salon został wyposażony w kominek opalany drewnem oraz głębokie okno z siedziskiem, skąd podziwiać można widoki na bujną zieleń oraz dolinę. Całość jest przytulna, ale niewątpliwie elegancka.

W ramach projektu odnowiono basen, obok którego znajdował się dawny domek gospodarczy. W tym miejscu powstała idealna przestrzeń sprzyjająca wypoczynkowi na świeżym powietrzu. Domek przy basenie zyskał nowy dach oraz drewnianą werandę. Powstał też zewnętrzny prysznic wykończony czarnym drewnem oraz kamienna ława. Architekci zastąpili dawny garaż nowym, jednopiętrowym budynkiem, który służy jako domek dla gości. Tu także pojawia się charakterystyczny materiał firmy, jakim jest czarne drewno, a całość jest prosta, choć jednocześnie bardziej współczesna niż tradycyjna, wiejska architektura.

– „Wiejskie otoczenie oraz spektakularny widok na Glastonbury Tor czynią Kilnwood bardzo szczególnym projektem dla naszej firmy” – mówi współzałożyciel i główny architekt De Rosee Sa, Max de Rosee. – „Chcieliśmy przeprowadzić renowację dawnych zabudowań farmy w sposób niezwykle wrażliwy, wykorzystując naturalne, organiczne materiały z eleganckimi wykończeniami, czerpiąc inspiracje z wiejskiego otoczenia nieruchomości. W każdym pomieszczeniu próbowaliśmy stworzyć nieco inną atmosferę, od przytulnej i rustykalnej po bardziej współczesną.”

Lokalizacja: Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA