NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Lineal House

O inspiracji

Ten projekt z włoskiego Bione został dopasowany do topografii działki, która ma duże różnice wysokości, schodząc w kierunku doliny o prawie cztery metry. Liniowy koncept domu zdecydowanie spodobał się klientowi, który nie chciał ingerować w podłoże i zdecydowany był unikać zastosowania dużej ilości żelbetonu. Dlatego architekci zaproponowali długi budynek, zorganizowany na jednym piętrze, który składa się z trzech odcinków ułożonych inaczej, zgodnie z ukształtowaniem terenu.Pomysł oderwania budynku nieco od gruntu, który zaproponowali architekci, pozwolił zadbać o odpowiednie ocieplenie podłóg, unikanie wilgoci i strat ciepła oraz jednoczesny drenaż wody deszczowej. Projekt opiera się także na założeniach domów pasywnych. Systemy zasilane energią mają minimalny czas reakcji, a wszędzie gdzie było to możliwe zastosowano odnawialne źródła energii.
Cała konstrukcja wykonana jest z solidnych, pięciowarstwowych paneli X- LAM z drewna świerkowego, które zapewniają dużą, wielowymiarową stabilność i dają siłę nośną. Panele wykorzystano zarówno na nośnych ścianach zewnętrznych, do zrobienia podłóg oraz jako materiał obiciowy. Tego rodzaju budowa jest prostsza, ponieważ panele są prefabrykowane i na miejscu wykorzystuje się odpowiednio docięte elementy modułowe. Składa się je wykorzystując odpowiednie systemy łączeniowe, które zdecydowanie skracają czas realizacji całego projektu.
Architekci nie zamierzali ukrywać rzeczywistego charakteru konstrukcji, a wręcz przeciwnie – chcieli ją podkreślić, zarówno pod względem zastosowanych materiałów, kolorów, jak i kształtów. Jak sami podkreślają – ich projekt narodził się z ziemi i drewna. I taki właśnie miał być efekt końcowy.

Lokalizacja: Bione, Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA