nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Modernizacja strychu w Paryżu

O inspiracji

Stary strych w nowej odsłonie.

Ten dwupoziomowy penthouse do niedawna wyglądał zupełnie inaczej. Wszystkie pomieszczenia mieszkalne znajdowały się na poziomie niższym, a niektóre z nich miały podwójną wysokość. Taras na dachu właściwie nie był używany, a część zadaszonej powierzchni służyła jako magazyn na niepotrzebne rzeczy.

Modernizację całej przestrzeni zaplanowali architekci z firmy 05 AM Arquitectura, tworząc 172 m² powierzchni mieszkalnej i zupełnie reorganizując całe mieszkanie. Architekci zdecydowali się zlikwidować podwójną wysokość, tworząc nową płytę i w pełni użytkowy poziom wyższy, który jest doskonale skomunikowany z tarasem. Na tym poziomie powstały nowe przestrzenie dzienne, w tym kuchnia i salon. W ramach zabawy z przestrzenią pozostawiono na widoku pochyłość dwuspadowego dachu, eliminując zupełnie stare poddasze. Podczas renowacji odkryto coś, co stało się wyjątkowym elementem mieszkania – piękny, drewniany sufit z dużymi belkami i deskami.Kolejnym wyróżniającym elementem penthousu jest nowa, drewniana klatka schodowa, która organizuje całą przestrzeń, pełniąc różne funkcje – stając się siedziskiem, zamykając część powierzchni i służąc jako miejsce do przechowywania. Poza funkcjami użytkowymi, schody są też niewątpliwą ozdobą nowego apartamentu. Na poziomie wejścia klatka schodowa przepuszcza światło padające z góry, zapraszając do wejścia na poziom wyższy.

To renowacja, która zachowała oryginalny charakter przestrzeni pod nowo odkrytym dachem, uzupełniając ją o unikatowe, wielofunkcyjne schody, które nie tylko łączą dwa nowe poziomy, ale też wprowadzają spójność między dwoma piętrami.

Lokalizacja: Paryż, Francja
Tekst: nowoczesna STODOŁA