nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

NB20º5

O inspiracji

Projekt o oryginalnej nazwie NB20º5 oznacza nie mniej oryginalny dom, który stanął w kanadyjskiej wiosce w hrabstwie Gloucester w stanie Nowy Brunszwik. Projekt przygotowała firma YH2 Architecture, a cały dom ma powierzchnię w sumie 1000 m².

Budynek charakteryzują proste, czyste linie, dla których inspiracją była rodzima architektura tej nadmorskiej okolicy. Dom składa się z dwóch budynków – skrzydeł, które wykonano z blachy i drewna, stawiając je bezpośrednio na ziemi na środku naturalnej polany.

Te dwie konstrukcje, zamiast łączyć się pod tradycyjnym katem 90 stopni, zostały nieco mocniej odsunięte od siebie, dzięki czemu dom otwiera się w kierunku polany, na zachodzące słońce, wiatr wiejący od morza i widoki na zatokę Chaleur.Jedno ze skrzydeł mieści właściwy dom. Pod wysokim dachem znajduje się otwarta przestrzeń, która obejmuje m.in. salon, jadalnię i sypialnię. Druga konstrukcja jest z zewnątrz podobna do pierwszej, ale tu urządzono pomalowanie w całości na biało studio. Jest ono skąpane w słońcu i otwiera się na otaczającą dom przyrodę, dzięki dużym, szklanym drzwiom, które doskonale łączą tę przestrzeń z naturalnym otoczeniem.

Przestrzeń, która łączy dwie konstrukcje, to kuchnia. Można z niej wyjść na duży taras wykonany z drewna modrzewiowego. Kuchnia jest w tym domu przestrzenią przejściową, którą można zorganizować w taki sposób, by czuć się jakbyśmy gotowali na zewnątrz. Architekci stworzyli taką możliwość, dzięki zainstalowaniu po obu stronach tego pomieszczenia dużych drzwi garażowych.

Rezydencja NB20°5 to kryjówka w sercu natury, która otwiera się na naturalne otoczenie, kiedy przebywają w niej domownicy. Jednak na czas ich nieobecności dom można całkowicie zamknąć, jak pudełko, dzięki cedrowym żaluzjom i przesuwnym drzwiom w stylu stodoły, które przesłaniają wszelkie przeszklenia i otwarcia w konstrukcji. Wtedy dom/studio przechodzi w stan hibernacji, podobnie jak zwierzęta, ograniczając zużycie energii do niezbędnego minimum. Aby zapobiec gromadzeniu się wilgoci wtedy, gdy dom nie jest wietrzony i ogrzewany, wnętrze wykonano w całości z lokalnie pozyskiwanych materiałów (drewno i beton), które nie są narażone na powstawanie pleśni.

Lokalizacja: Gloucester, Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA