nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Mieszkając w alpejskiej wiosce

O inspiracji

Ten słoweński dom, zaprojektowany przez firmę Skupaj Arhitekti, naśladuje dwuspadową formą swych najbliższych sąsiadów z alpejskiej wioski, ale łączy ją z nowoczesnymi detalami i wykończeniami.
Słoweńscy architekci Meta Kutin i Tomaž Ebenšpanger zaprojektowali dom o powierzchni 100 m2, który stanął na działce na wzgórzu w alpejskiej wiosce Stara Fužina w słoweńskim Parku Narodowym Triglav. Dom stanął w miejscu, w którym kiedyś istniał warsztat samochodowy.Jego dwuspadowy dach sprawia, że nowy budynek dyskretnie lokuje się wśród swych tradycyjnych sąsiadów. Kiedy przyjrzymy się mu jednak z bliska, zauważymy współczesne materiały wykorzystane do jego wykończenia. Dach przykryto cienkimi, zachodzącymi na siebie płytkami z cementu włóknistego, które ułożono w charakterystyczny sposób. Metalowe elementy unowocześniają tradycyjne drewno zastosowane np. do wykonania framug okien i samych okiennic.

„Dom w Starej Fužinie wprowadza nowe materiały budowlane oraz nowoczesne szczegóły w tradycyjne, wiejskie otoczenie. Ma być miejscem stałego zamieszkania dla rodziny, która pochodzi z tej społeczności” – wyjaśniają Kutin i Ebenšpanger, którzy nazwali ten projekt hasłem: „Mieszkając w alpejskiej wiosce”.
„Pomimo różnych szczegółów, prostych linii, nieobecności czysto dekoracyjnie zastosowanego drewna, dużych przeszkleń i widocznego betonu wewnątrz domu, wydaje się, że ten dom stał w tym miejscu od dawna” – dodają architekci wyjaśniając swój zamysł.

Jak przyznają, musieli negocjować niektóre elementy projektu ze słoweńskim Instytutem ds. Ochrony Dziedzictwa Kulturowego. Musieli np. uzyskać zgodę na obrócenie budynku o 90 stopni w stosunku do jego poprzednika. Dzięki temu udało się wpuścić do wnętrza więcej światła oraz zapewnić właścicielom spektakularne widoki na położoną niżej dolinę.
„Władze pozwoliły na pewne zmiany w oparciu o wyjaśnienie, że wioska naturalnie powstawała i rozwijała się z biegiem lat, zgodnie z logiką indywidualnych mikro-lokalizacji” – uzasadniali architekci.
„Szczególną uwagę zwrócono na dach, a koncepcja projektowa była zgodna z wiejskim pragmatyzmem” – dodali. Poza tym, mocny spadek dachu nawiązuje zarówno do sąsiednich budynków, jak i do kształtu pobliskiej doliny.

Kształt litery „V” dachu naśladuje metalowe orynnowanie poprowadzone wzdłuż krawędzi dachu. Przymocowane do niego metalowe łańcuchy łączą rynny z ziemią, tworząc powierzchnię, po której spływa woda deszczowa.
Konstrukcja budynku oraz meble wykonane są z rodzimego drewna modrzewiowego, olejowanego lub woskowanego, zależnie od zastosowania. Fundamenty wykonano z pozyskiwanego lokalnie kamienia.

Lokalizacja: Stara Fužina, Słowenia
Tekst: nowoczesna STODOŁA