nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

W nurcie tradycyjnej wiejskiej szopy

O inspiracji

Nulla Vale to małe mieszkanie i szopa położone na dużym byłym pastwisku. W projekcie nawiązano do tradycyjnych domów osadników i wiejskich szop.

Znaczna część regionu Nulla Vale to krajobraz piękny, acz surowy. Ewoluował on wraz z czasem, na skutek następujących po sobie zmian warunków geologicznych oraz przez sposoby wykorzystania terenu.Właściciele Nulla Vale, docelowo mają zamiar wybudować prawdziwy, trwały dom. Na początek poprosili jednak architektów z MRTN Architects o stworzenie podstawowego miejsca mieszkaniowego, z minimum udogodnień. Miejsca, w którym mogliby spędzać wolne weekendy.

Założenia projektu były jasne. Miał powstać minimalistyczny domek oraz szopa do przechowywania sprzętu do pielęgnacji gruntów. Ze względu na aspekty energetyczne koniczne było zastosowanie paneli fotowoltaicznych i baterii niezbędnych do zasilania domu.

Oba budynki- szopa i dom- są takie same pod względem wymiarów. Sylwetką oba przypominają tradycyjne STODOŁY, czyli budynki z dwuspadowym dachem. Z bliska różnią się, między innymi pod względem użytych materiałów. Szopę całkowicie pokryto klasyczną ocynkowaną blachą.

Dom zbudowano z cegieł z odzysku i ocynkowanej blachy. Dach to konstrukcja z galwanizowanego pokrycia dachowego na prefabrykowanych drewnianych wiązarach. Te są całkowicie odsłonięte wewnątrz budynku i częściowo na zewnątrz. Materiały dobierano w taki sposób, aby dom pasował do idei starej szopy. We wnętrzu nie stosowano płyt gipsowo kartonowych ani farb. Ściany wewnątrz są zatem surowe, tak samo jak te zewnętrzne.

Listwy oświetleniowe LED ukryto na krokwiach. Zamontowane w takim miejscu odbijają światło od izolacji pokrytej folią.Dom jest całkowicie funkcjonalny. Można w nim spać, przygotowywać jedzenie i po prostu żyć.

Jeśli interesuje Cię temat budowania z materiałów z odzysku, zajrzyj tutaj.

Lokalizacja: Nulla Vale, Australia

Tekst: nowoczesna STODOŁA