nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Zrównoważony dom pasywny

O inspiracji

Zimy na Tasmanii bywają srogie. Pogoda lubi płatać figle i prezentuje różne zjawiska, od mrozów i wiatrów, po opady śniegu. Właściciele tego niezwykłego domu pasywnego postanowili więc zadbać, aby temperatura w budynku pozostawała niezachwiana, niezależnie od warunków atmosferycznych panujących na zewnątrz.

Ekologicznie

Jess Holan i Derek Christian chcieli, aby ich nowy dom był nowoczesny, samowystarczalny i przyjazny środowisku. W tym celu, już podczas etapu projektowania zadbano o to, aby dom był energooszczędny.

Dom skonstruowany w niemieckim systemie domów pasywnych, zbudowano na stromym zboczu Mount Nelson. Podczas budowy stawiano na wyselekcjonowane materiały oraz bardzo wysoki poziom izolacji oraz szczelność konstrukcji. Wszystkie te elementy zapobiegają przedostawaniu się zimnego powietrza do wewnątrz oraz uciekaniu ciepła generowanego przez panele solarne zimą. Właściciele przeprowadzili nawet specjalny test szczelności domu, który wykazał jeden z najwyższych wyników szczelności w Australii.

Zdrowo

Nie oznacza to jednak, że świeże powietrze nie może dostać się do domu- przefiltrowane powietrze jest dostarczane do domu za pomocą systemu wentylacji, który zapobiega rozwojowi pleśni w pomieszczeniach. System ten, jest także przyjazny dla alergików, gdyż nie pozwala na dostawanie się pyłków do wnętrza domu.

Ten ekologiczny dom, jest zatem nie tylko ekologiczny i energooszczędny, ale także zdrowy. Mimo ciągłego dostarczania świeżego, czystego powietrza nie traci się tutaj wygenerowane ciepło. Na wszelki wypadek w domu zamontowano system, który pozwoli go schłodzić, lub ogrzać, ale właściciele przyznają, że do tej pory skorzystali z niego tylko kilka razy.

Na rzecz pięknych widoków wokół domu para odeszła od szablonowego modelu Passivhaus i zdecydowała się na duże okna sięgające od podłogi aż po sufit. Duże okna kłócą się nieco z ideą domu pasywnego, gdyż mogą powodować straty ciepła natomiast tutaj właściciele poszli na kompromis. Wybrano jednak okna najwyższej jakości- potrójnie oszklone i zaprojektowane z myślą o jak największej szczelności.

Minimalistycznie

Odpowiednio zadbano także o obejście posiadłości, tak aby bardziej przypominał nowoczesną STODOŁĘ. Stąd ogrodzenie w wiejskim stylu oraz zbiornik ze stali nierdzewnej.

Zespołowi pracującemu przy budowie przyświecał cel zbudowania domu prostego, lecz nowoczesnego. Dramatyczny, wspornikowy projekt pomaga skierować przestrzeń życiową domowników w kierunku drzew, jednocześnie pełniąc funkcję zadaszonego miejsca parkingowego.

Para jest zachwycona efektem końcowym. Właściciele z niecierpliwością czekają na ciekawe zjawiska pogodowe, by móc bezpiecznie oglądać je ze swojego ciepłego domu.

Jeśli chcesz aby Twój dom był przyjazny środowisku a jednocześnie tańszy w utrzymaniu, zajrzyj do Edison Energia, SunRoof, Heat Decor oraz NETSU.

Lokalizacja: Hobart, Tasmania
Tekst: nowoczesna STODOŁA