NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Pokoje podążające za słońcem

O inspiracji

Ten dom to „pomieszczenia, które układają się zgodnie z krajobrazem”. Budynek znajduje się w Japonii i ułożony jest po łuku na niewielkim wzgórzu. Studio ON Design Partners, które stworzyło projekt, przestawiło każde pomieszczenie o 15 stopni w stosunku do sąsiedniego, aby stworzyć taki plan budynku, który będzie przesuwał się zgodnie z drogą, jaką pokonuje słońce. Pomieszczenia nie tylko obracają się względem siebie, ale też opadają lub podnoszą się, zgodnie z naturalnym ukształtowaniem terenu. Główne przestrzenie dzienne są otwarte, ale zdefiniowane zostały jako osobne pomieszczenia dzięki zmianom w wysokości podłogi, różnej wysokości sufitów oraz wykorzystaniu różnych wzorów lub materiałów do wykończenia podłóg i sufitów. Okna ułożono jednak w linii spójnej, zapewniając mieszkańcom nieprzerwany widok na otoczenie. Taki zabieg sprawił, że okna również różnicują poszczególne pomieszczenia. Okno w gabinecie jest tuż nad biurkiem, ale w salonie opada do poziomu podłogi, co podkreśla „japoński” charakter tej części pomieszczenia, wyłożonej matami tatami.
Dom, który ma jedną sypialnię ma powierzchnię 95,2 m2. Zwykle domy o tak dużej powierzchni mają więcej sypialni, ale ten projekt jest szczególny, choć i on umożliwia w przyszłości łatwe stworzenie dwóch osobnych sypialni, jeśli pojawi się taka potrzeba. Główne wejście będzie można przesunąć na środek domu, a obecne wejście wraz z pomieszczeniem magazynowym obok wiaty na samochód może bez problemu stworzyć drugą sypialnię.

Lokalizacja: Japonia
Tekst: nowoczesna STODOŁA