nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Punkt Mazury w zgodzie z naturą

O inspiracji

Punkt Mazury to miejsce blisko natury służące wypoczynkowi, dlatego głównym założeniem tego projektu było stworzenie komfortowych przestrzeni, w których odwiedzający goście będą spędzali czas wygodnie i bez tłoku. Prosta w formie architektura nawiązuje swoim kształtem do mazurskich STODÓŁ. Zaprojektowane bryły dwóch sąsiadujących ze sobą domów wpisują się w naturalny krajobraz. Rozmieszczenie budynków pozwala zachować ich odrębność zapewniając intymność odwiedzającym miejsce gościom. Dzięki odpowiedniemu zaplanowaniu posadowienia domów na działce jezioro jest widoczne ze wszystkich pokoi.

Budynki pozostają w zgodzie z naturą na wielu płaszczyznach. Punkt Mazury został zaprojektowany w duchu architektury zrównoważonej. W konstrukcji budynków wykorzystano przede wszystkim drewno i materiały drewnopochodne, a elewacje zostały wykończone czarną deską elewacyjną. Wnętrza ogrzewa pompa ciepła oraz wentylacja z odzyskiem ciepła.

Większy dom został zaprojektowany dla dziesięciu osób. Na piętrze znajdują się trzy sypialnie wyposażone w łazienki z prysznicem oraz apartament z wolnostojącą wanną. Otwarty parter stanowi miejsce spotkań ze wspólną kuchnią i jadalnią oraz przestrzenią do relaksu przy kominku z widokiem na jezioro. Taras na parterze także został wyposażony w zewnętrzne palenisko i dzięki zadaszeniu bryłą budynku może służyć odpoczynkowi na świeżym powietrzu niezależnie od warunków pogodowych.

Mniejszy dom zaprojektowany dla czterech osób mieści otwartą na dwie kondygnacje strefę dzienną z aneksem kuchennym oraz dwie sypialnie – otwartą, na antresoli oraz drugą zamkniętą za wykonaną ze sklejki ścianą. Dzięki dużym przeszkleniom na szczytowej ścianie budynku wnętrze wypełnia naturalne światło, a z części dziennej i sypialni rozpościera się piękny widok na jezioro.

Wnętrza zaprojektowane przez agencję JAM KOLEKTYW, która także współtworzyła koncepcję architektoniczną budynków, są nowoczesne i minimalistyczne, utrzymane w klimacie „modern rustic”. Na prośbę inwestorów każda z sypialni w większym domu została wyróżniona odrębnym akcentem kolorystycznym obecnym w akcesoriach i dodatkach.

Jesteś ciekawy innych fenomenalnych projektów pracowni KOZIEJ ARCHITEKCI? Zapraszamy do ich zakładki oraz do śledzenia ich mediów społecznościowych – Instagrama oraz Facebooka.