nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Reflections – dom w odbiciu spokojnej tafli jeziora

Kategorie: Wnętrza

O inspiracji

Reflections to dom wakacyjny z otwartym widokiem na górski krajobraz odbijający się w spokojnej tafli jeziora. Zaprojektowana przez Stacey Farrell Architect w Queenstown w Nowej Zelandii.Założeniem projektu było stworzenie domu wakacyjnego dla australijskiej rodziny z trójką dzieci. Życzeniem klientów była separacja pomieszczeń przeznaczonych dla dzieci, gości i przestrzeni wspólnej. W efekcie zaprojektowano dom podzielony na segmenty, które łączą tylko przeszklone przejścia. Zastosowano tradycyjną formę szczytu, sprzyjającą dobrej ekspozycji na otaczające widoki.

Pokrycie dachowe stanowi matowa okładzina metalowa. Dzięki zastosowano systemu ukrytych rynien oraz dopasowaniu materiału elewacyjnego do pokrycia dachowego dom zyskał nowoczesny wygląd. Z uwagi na występującą w tym projekcie separację kolejnych segmentów, ważnym aspektem była wydajność termiczna budynku. Istotnym elementem okazała się zatem odpowiednia izolacja.

Właścicielem domu jest artysta. Jego wnętrze jest zatem dość eklektyczne. Znajdują się tutaj elementy zarówno LOFTowe jak i rustykalne. Ponadczasową czerń i biel połączono z odważnymi kolorowymi dodatkami.

Lokalizacja: Queenstown, Nowa Zelandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA