NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Założeniem projektu było stworzenie ciepłej i jasnej przestrzeni

O inspiracji

Nadrzędnym założeniem studia architektonicznego było stworzenie przestrzeni, które byłoby „jasne i ciepłe”, co wymagało znacznych prac budowlanych w STODOLE i przyległym aneksie. Obejmowały one usunięcie istniejących pochyłych ścian po północnej i wschodniej stronie w celu zapewnienia jednego nowego większego „przesuniętego” przedłużenia po południowej stronie budynku.Konieczne było również otwarcie całej objętości STODOŁY, a dzięki współpracy z inżynierami budowlanymi z Price & Myers udało się opracować konstrukcję dachu, która pozwalała na otwieranie szczytów bez wiązania okapów i wiązań na całej długości budynku. W momencie budowy był to jeden z największych projektów tego typu w kraju. Projekt budynku poddano modelowaniu środowiskowemu przez RYKB w celu oceny wydajności. W odniesieniu do poziomu izolacji, ogrzewania pasywnego, ogrzewania podłogowego, wentylacji pasywnej oraz wymagań ogrzewania termicznego biomasą i energią słoneczną. Technologie te są niewidocznie zintegrowane i po ukończeniu uzyskano ocenę „A”. Oznacza to, że ​​generuje mniej niż 15% rocznej emisji CO2 w porównaniu z przeciętnym gospodarstwem domowym. Lokalizacja: Sussex, Anglia Tekst: nowoczesna STODOŁA