nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Lite drewno, kamień i szkło stworzyły idealny dom w górach

O inspiracji

Dom z doskonałą orientacją na wszystkie strony świata i świetnymi warunkami oświetleniowymi. Front z tarasem wychodzącym na południowy wschód oferującym piękne widoki. Dobrze zlokalizowana działka przy węźle komunikacyjnym to niewątpliwy plus tego projektu. Według architekta, Jiříego Bízy udało się stworzyć chatę z poszanowaniem miejscowych, pierwotnych zwyczajów budowlanych.

Jaki grunt zaoferował architektowi inwestor?

„Samo miejsce było piękne, to była jedna z najładniejszych działek, jakie kiedykolwiek widziałem” – przyznaje architekt. Inwestorowi zależało, aby głównym materiałem konstrukcyjnym był bal cedrowy. Drewno cedrowe pięknie pachnie i ma określone właściwości, jednak rodzaje budynków, które zwykle się z niego buduje były zdaniem architekta zbyt masywne. Postanowił wziąć sobie za cel odczarowanie tego wizerunku domów z drewna cedrowego.

Domy w górach mają pewne zasady, których należy przestrzegać, w celu zachowania bezpieczeństwa i odpowiedniej stabilności danej konstrukcji. Konstrukcja domu mieszkalnego została zaprojektowana jako budynek drewniany szkieletu cedrowego. Znajdziemy tutaj również ściany zrębowe, ale nie mają one typowych detali, zwłaszcza połączeń na „jaskółczy ogon”.W czeskich górach przyjął się już pewien standardowy wygląd tego typu budynków. Architektowi zależało, aby ten dom, był jednocześnie tradycyjny i nowoczesny. Postanowił zatem wpuścić do wnętrza jak najwięcej światła. Udało się to osiągnąć poprzez odpowiednie ustawienie domu na działce z uwzględnieniem ruchu słońca w trakcie dnia. Dzięki dobrej orientacji budynku i odpowiedniemu rozmieszczeniu otworów okiennych dom otwiera się na piękne widoki.

W porównaniu do tradycyjnych budynków regionalnych dom został wzbogacony o mniej powszechny element konstrukcyjny…

Zachowanie widoków oznaczało wkomponowanie w wygląd drewnianego budynku niezbędnych konstrukcyjnie wiatrochronów. „W tym samym czasie współpracowaliśmy z firmą budowlaną. Wymyśliliśmy system będący połączeniem konstrukcji drewnianej i drewnianego szkieletu. Z mojego punktu widzenia to rozwiązanie jest absolutnie niezbędne dla tego domu i okazało się bardzo przydatne, ponieważ dzięki temu konstrukcja drewnianego budynku jest sztywna i dom nie siada. Belki rozszerzają się, ale w dozwolonych granicach. W ten sposób udało nam się konstrukcyjnie uwolnić południową stronę domu i otworzyć ją na widoki przez szklaną ścianę.” – mówi Jiří Bíza.

W jakim stopniu lokalne przepisy ograniczały ostateczny projekt domu?

„Istnieje wyraźna regulacja w zakresie – wysokość, długość i ogólne proporcje domu. Ze względu na zakotwiczenie budynku na działce zdecydowaliśmy się podzielić budynek na dwie bryły, jak to zwykle w górach bywa – powstała chałupa i zabudowania gospodarcze.

Stworzyliśmy więc rodzaj mikrourbanistyki – właściwie utworzyliśmy podwórko z małym i dużym domkiem i uzupełniliśmy je o drewutnię i szopę parkingową. Dřevník zamyka podwórko i nadaje mu prywatny, niemal gospodarczy charakter. W jego przestrzeni mieszkańcy mogą odczuć prywatność i swobodę. Zbudowaliśmy zatem duży dom mieszkalny i mały rekreacyjno-gospodarczy.” – przyznają zgodnie architekt i inwestor.

Układ domu podzielono na cztery równe części, trzy z nich przesunięto na północ, jedna z pozostałych na południe. Koncepcja materiałowa tworzy narożnik w rzucie kondygnacji – od wewnątrz jest miejsce na zadaszony stół jadalny, z zewnątrz znajduje się ganek wejściowy do przechowywania nart i toreb po przyjeździe na weekend i tym podobnych. Drugą wolną przestrzeń wypełnia ościeżnica. Materiały użyte we wnętrzu łączą optycznie je z zewnętrzem. Parter domu stanowią Kuchnia z jadalnią, miejsce do siedzenia przy kominku i część prywatna na tyłach domu. Lekkość przestrzeni nadaje duże przeszklenie ścian, a także częściowe otwarcie pomieszczenia na kratownicę.

Lokalizacja: Czechy
Tekst: nowoczesna STODOŁA