nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Renowacja hotelu Situ Phoenix Island

Kategorie: Renowacje

O inspiracji

Projekt Situ Phoenix Island znajduje się na terenie akwenu Zhexi w hrabstwie Anhua w prowincji Hunan. Projekt był dawniej fabryką drewna o ponad 60-letniej historii. W ciągu ostatnich dwóch dekad opustoszał z powodu upadku firmy. W 2019 roku firma Anhua Meishan City Investment Group Co., Ltd. zainwestowała i przekształciła opustoszały budynek Situ Phoenix Island w kwaterę wzdłuż jeziora w Zhexi Reservoir Scenic Area. Plany jednak sięgają dalej. Firma ma nadzieję na rewitalizację niewykorzystanych zasobów na obszarach wiejskich. Na celu ma również promowanie rewitalizacji lokalnych wsi i rozwój turystyki.

Krajobraz i morfologia Situ Phoenix Island

Działka, na której stoi Situ Phoenix Island składa się z pięciu pustych budynków. Budynku biurowego (budynek 1), restauracji (budynek 2), dormitorium (budynek 3 i 5) oraz chlewni (budynek 4). Ze względu na dużą powierzchnię budowlaną i ograniczony koszt zastosowano zasadę niskiego kosztu, minimalnej ingerencji i jak najlepszego wykorzystania sytuacji do przeprowadzenia remontu i utylizacji z punktu widzenia racjonalnego rozdysponowania budżetu remontowego. Zgodnie z odpowiednią relacją położenia, warunkami krajobrazowymi i cechami morfologicznymi pięciu budynków, architekci postanowili znaleźć ich odpowiednie położenie funkcjonalne.

Koncentrując się na budynkach osobno, istniejące budynki rozwijają się w zygzakowatym kształcie na terenie, a doświadczenie przestrzeni jest stosunkowo monotonne. Rozszerzając zakres widokowy Situ Phoenix Island otwiera się na wysokie sekwoje i otaczający cichy dziedziniec. „Przestrzeń zamknięta tymi wysokimi drzewami robi wrażenie. Dlatego mamy nadzieję wykorzystać przestrzeń korytarza, aby wzmocnić ten introwertyczny temperament miejsca, aby więcej mieszkańców mogło dostrzec tę introwertyczną i spokojną atmosferę przestrzeni. Na środku korytarza ustawiliśmy lustrzany basen, mając nadzieję, że poprzez odbicie w tafli wody odsłoni dla mieszkańców przestrzeń nad dziedzińcem i skieruje wzrok mieszkańców w górę, by obserwować wysokie i proste piękno sekwoi”.

Korytarze i sekwoje

System korytarzy Situ Phoenix Island wzbogaca przepływu ruchu mieszkańców i przekształca pierwotną monotonną linię kompleksu budynków w bardziej „empiryczną” linię. Zgodnie z obecną lokalizacją sekwoi, kształt korytarza tworzy kilka dziedzińców o różnych kształtach, co zapewnia gościom bogatsze i ciekawsze wrażenia wycieczki. A poziome przedłużenie korytarza wzmacnia również obecność pionowej formy sekwoi.

Rozeznając się w terenie Inwestorzy i architekci znaleźli zawalony fundament domu w pobliżu brzegu wodnego. Po weryfikacji przez odpowiedni personel potwierdzono, że był tu dom. Ze względu na słabe warunki ruchu drogowego wokół tego miejsca, pływanie łódką stało się najbardziej rozsądnym i interesującym sposobem dotarcia na półwysep. „Mamy nadzieję, że ten nadbrzeżny budynek stanie się lobby i barem wodnym na półwyspie i stanie się punktem orientacyjnym jak latarnia morska. Jednocześnie mamy nadzieję, że budynek ten zapewni odwiedzającym możliwość wizualnego skupienia się między górami i rzekami i stworzy poczucie oczekiwania w procesie zakwaterowania na wyspie”. Podają Inwestorzy.

Przestrzeń Situ Phoenix Island

Zachowano większość starych sekwoi, bowiem punkty rozmieszczenia drzew wyznaczają obrys Situ Phoenix Island. Dzięki wielokrotnym pomiarom, mapowaniu i wielokrotnemu układaniu, ostateczna konstrukcja lobby została z powodzeniem „wciśnięta” w szczeliny między sekwojami. Pierwotny budynek to konstrukcja ceglano-betonowa. Ze względu na ograniczenie wielkości pomieszczeń oryginalnego biurowca oraz małe wykusze i głębokości, powiększono powierzchnię wzdłuż elewacji, aby pozbyć się ograniczenia oryginalnej konstrukcji i nadać bardziej otwarty wygląd przestrzeni. Powiększona powierzchnia zmaksymalizuje wprowadzenie do wnętrza naturalnych widoków na zewnątrz, tworząc relaksującą przestrzeń z widokiem na zewnątrz w każdym pokoju gościnnym.

Dziedzictwo

Fabryka tarcicy przeżywała wzloty i upadki w ciągu ostatnich 60 lat. Bramy ogrodzeniowe i malowidła ścienne w tym miejscu były świadkami historycznych zmian. Zachowanie oryginalnych elementów strony i aktywowanie statusu quo jak najmniejszym kosztem to oczekiwanie klienta, a także nieunikniony wybór w przypadku projektu o niskim budżecie. „Wiele fragmentów uznanych przez ekipę budowlaną za „niezastrzeżoną wartość” zostało kilkakrotnie niemal rozebranych w trakcie budowy z powodu „sprawiania kłopotów”. Po wielokrotnej komunikacji w procesie zostały ostatecznie zachowane. Mamy nadzieję, że goście, którzy doświadczą odnowionej kwatery rodzinnej, będą mogli jeszcze uchwycić ślady po ludziach i wydarzeniach pozostawione na tym terenie od lat 60. do 90. XX wieku i dalej opowiadać historię miejsca wraz z tymi śladami.”

Szukasz Architekta, który tchnie nowe życie w stary budynek? Sprawdź naszą zakładkę „Architekci”.

Lokalizacja: Yiyang, Chiny
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Situ Phoenix Island ZhiXing Architects + Yongxinherui Engineering Consulting
Situ Phoenix Island ZhiXing Architects + Yongxinherui Engineering Consulting

Autorzy

Projektu

ZhiXing Architects + Yongxinherui Engineering Consulting

Zdjęć

YUANXIANG CHEN