nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Sobral House

O inspiracji

Na szczycie wzgórza w Santa Catarina w pobliżu miasta Leiria, 140 km na północ od Lizbony, stoi dom postawiony w kamiennych ruinach.
Pomysł na ten dom opierał się na transformacji tego, co istniało na miejscu i stworzenia nowoczesnego budynku mieszkalnego. Nowy dom jest więc podobny do typowych, wiejskich zabudowań, jakie można było spotkać w tym regionie Portugalii. Ma dwa piętra, z których pierwsze – wykonane z kamienia – służyło kiedyś jako przestrzeń dla zwierząt i magazyn na narzędzia rolnicze. Na poziomie wyższym, który zwykle był konstrukcją drewnianą, organizowano przestrzeń do życia. Dach pokryty był tradycyjną dachówką ceramiczną.Nowy dom stoi na naturalnym zboczu, a wymagania mieszkańców są oczywiście inne niż te, które mieli dawni mieszkańcy tego regionu. Projekt musiał więc być mocno poszerzony i wymagał powiększenia przestrzeni oraz stworzenia nowego elementu wewnątrz starego. Architekci zdecydowali się zachować istniejące tu wcześniej stare, kamienne mury, wyburzając jedynie środek i tworząc w ten sposób wewnętrzny dziedziniec. Stary budynek łączy się z nowym szklanym przejściem, jasno pokazując co jest nowe, a co istnieje tu od wielu lat. Ściany starego domu i dziedzińca, wykonane z kamienia, zostały odnowione i wyeksponowane.

Na górze pojawiła się nowa przestrzeń domu, w której mieszczą się pokoje. Ceglaste ściany otrzymały odpowiednią izolację, by spełniać obecne normy termiczne. Od strony zewnętrznej nowe i stare budynki zostały na poziomie wyższym obite deskami, które pomalowano farbą ochronną na czarno, nawiązując w ten sposób do dawnego budownictwa.

Najważniejsze pomieszczenia tego domu, czyli salon i kuchnia na parterze oraz apartament główny na piętrze, zostały zwrócone w stronę pięknych, wiejskich krajobrazów. Pozostałe przestrzenie zwrócone są na zaciszne, wewnętrzne podwórze.

Basen oraz część wellness znalazły się w osobnym budynku, który jest nieco odsunięty od głównej części domu, co jest również następstwem naturalnego nachylenia terenu. Basen kończy się na wzniesieniu, dzięki czemu jest kolejnym miejscem, z którego można podziwiać piękne widoki na całą dolinę. Zbudowany jest z surowego betonu, który przypomina dawne zbiorniki na wodę, jakie wykorzystywano na tutejszych wsiach do gromadzenia wody deszczowej dla zwierząt.

Otoczenie działki zostawiono w stanie jak najbardziej surowym, by stworzyć wrażenie pełnego zanurzenia się w przyrodzie i okolicy.

Lokalizacja: Portugalia
Tekst: nowoczesna STODOŁA