nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Stara forma – nowa jakość

O inspiracji

Klient, który niedawno nabył podupadłą nieruchomość mieszkalną, a także właściciel firmy turystycznej, zgłosił się do pracowni projektowej STUDIO TORRAU z zadaniem zaprojektowania kompleksu dwóch domów, w którym powstanie nowy dom dla jego rodziny, w tym przyszłe domy dla jego dorastających dzieci. Tak więc projektanci stanęli przed miejscem zajmowanym przez prywatny dom i budynek gospodarczy, które były w bardzo kiepskim stanie. Inwestor świadomy języka architektury z różnych krajów oraz idei kompilacji starego i nowego, oczekiwał od pracowni projektowej profesjonalizmu w najlepszy możliwy sposób. Podczas projektowania w sąsiedztwie zawsze pojawia się dylemat. W jednym aspekcie można zestawić nowe ze starym, w innym zaś współgrać z stanem obecnym. W tym przypadku sąsiedztwo to dzielnica Kowna na Litwie, zwana Žaliakalnis (Zielone Wzgórze). Przed II Wojną Światową, podczas gdy Kowno było tymczasową stolicą Litwy, Žaliakalnis było mieszkaniowym sercem Kowna,. Były tam miejsca, w których osiedlali się zamożni obywatele, i takie, w których zamieszkiwały biedniejsze grupy społeczne. W sąsiedztwie placu budowy znajdowała się część, nazywana niegdyś „brazilka”, tak nazywano biedne domy robotnicze.Budynek znajduje się blisko centralnego rynku w Kownie, gdzie zabudowania są projektami mieszkańców, którzy nie mieli zbyt dużej wiedzy o architekturze. Stąd domy były (i nadal są w większości przypadków) złej jakości i okaleczone w formie. Okolice są obecnie odmładzane przez prywatnych inwestorów, ale stary duch lokalnej architektury jest nadal żywy. Pomysł projektu został zainspirowany obrazem tej starej zabudowy: małe domy o nieregularnych kształtach dachów, różne formy dobudówek i okien, różne wykończenia elewacji. Starano się by nie wprowadzać do okolicy zbyt nachalnej architektury. Tak by nowa architektura była przywołaniem tej lokalnej starej, losowo ukształtowanej wokół tego miejsca – interpretacją przedwojennych kształtów.

Zaprojektowano więc dwa budynki: budynek główny został rozbudowany na dom dwurodzinny, a budynek gospodarczy został przeprojektowany i rozbudowany na dom jednorodzinny. Aby nadać podobieństwo do starego, zastosowaliśmy blaszaną okładzinę dachową. Elewacja również nawiązuje do starego. Wykonana jest z opalanego drewna. Aby mieć pewność, że przetrwa ona lata, została zaprojektowana z drewna, konserwowanego wg. techniki Shou Sugi Ban, firmy Degmeda. Wynik możemy nazwać „stara forma – nowa jakość”.

Tekst: Black Tree
Dostawca elewacji: Degmeda,  Black Tree
Lokalizacja: Kowno, Litwa